MENIU

Atenționare medicală: vaccinul antigripal, eficiență redusă

O persoană din cinci a fost protejată de vaccinul antigripal în sezonul trecut și, cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și în acest sezon, avertizează un studiu publicat luni în revista Academiei americane de științe

Explicația este că tulpina H3N2, dominantă în ultimii câțiva ani, a suferit o mutație care o face mai rezistentă, iar tehnologia de fabricație nu mai este foarte eficientă.

În condițiile în care vaccinul pentru sezonul 2017-2018 este similar cu cel de anul trecut, este posibil ca și protecția oferită de acesta să fie limitată

Cea mai mare parte dintre proteinele virale din vaccinuri sunt extrase din virusurile cultivate în ouă de găină. Doar o mică parte dintre vaccinuri este produsă cu ajutorul culturilor celulare, mai rapide și mai flexibile.

Cercetătorii au demonstrat că proteina mutantă a virusului H3N2 nu se dezvoltă corespunzător în culturile însămânțate în ouă, în timp ce anticorpii produși în culturile celulare au fost mai eficienți.

Cu toate acestea, recomandarea specialiștilor este ca toată lumea să se vaccineze împotriva gripei, deoarece chiar și o protecție limitată este mai bună decât nimic.

În România, campania de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2017 - 2018 ar început, prin distribuirea în teritoriu a 19.000 de doze de vaccin, mult sub necesar, chiar și pentru categoriile de risc ce au prioritate. Ministerul Sănătății intenționează să distribuie un miliion de doze, dublu față de anul trecut.

Mai multe articole despre:
gripa vaccin antigripal