MENIU

Aşa ne hidratăm corect. De ce nici 2,5 litri de apă pe zi nu sunt suficienţi dacă-i bem greşit

Aşa ne hidratăm corect. De ce nici 2,5 litri de apă pe zi nu sunt suficienţi dacă-i bem greşit

"Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic doi litri de apă!", recomandă un slogan intens mediatizat. Mulţi dintre noi nu atingem această cantitate, însă şi dacă o facem nu înseamnă că, implicit, ne-am şi hidratat corespunzător. Dacă ajungem să bem apă doar când ne e sete, este târziu!

Senzaţia de sete apare atunci cand organismul resimte o deshidratare. Este punctul în care organismul a intrat deja într-un dezechilibru, iar neasigurarea aportului de lichide agravează deshidratarea. Volumul plasmei sangvine scade, iar deficienţa este compensată printr-o activitatea cardiacă mai intensă şi printr-o accelerare a respiraţiei cu o senzatie implicită de uşoară oboseală.

Dacă abia acesta este punctul în care ne amintim că trebuie să bem apă, restabilirea echilibrului se va face mai încet decât sperăm noi, scrie adevarul.ro. Dintr-o jumătate de litru de apă consumat deodată, abia la apariţia senzaţiei de sete, organismul reţine mai puţin decât ar face-o din 250 de mililitri împărţiţi în doze mici, pe parcursul unei ore.

Speciliştii recomandă ca, pentru o hidratare corectă, să sa bem câteva guri de apă la temperatura camerei, la intervale mai mici de o oră, astfel încât pe parcursul zilei să cumulăm cei peste doi litri de apă indicaţi de cunoscutul mesaj de interes public. În plus, este foarte indicat să consumăm fructe şi legume proaspete şi să ne hidratăm suplimentar cu sucuri naturale, ceaiuri, iaurturi şi supe. Atenţie, însă! Nu toate lichidele hidratează. Cafeaua şi aloolul, spre exemplu, duc la deshidrarea organismului.