MENIU

Arhiepiscopia Tomisului dezminte informațiile privind averea lui ÎPS Teodosie: ”El este averea Bisericii!”

ÎPS Teodosie. Foto: Facebook ArhiepiscopiaTomisului

Clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului au reacționat față de informațiile apărute în presă privind ”presupusa avere” a lui ÎPS Teodosie. Sunt ”minciuni și interpretări tendențioase”, arată aceștia într-un comunicat. Mai mult, sunt aduse în discuție ”vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă.”

”IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii. Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire şi îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicaţii au apărut informaţii despre presupusa ”avere” a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ceea ce ne provoacă aceste reacţii nu sunt informaţiile publice, fireşti, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile şi interpretările tendenţioase”, se arată în comunicat. 

Arhiepiscopia subliniază că veniturile lui ÎPS Teodosie sunt cele prevăzute de lege, referitor la reprezentanţii cultelor din țară, menționând că a compara veniturile unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar ale Patriarhului cu cele ale Preşedintelui Statului ”ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă.”

”Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele: Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabileşte veniturile reprezentaţilor tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Aşadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorităţi, şi nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcţiile clericale şi universitare pe care le deţine. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparaţia veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Preşedintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă”, mai precizează sursa citată. 

În privința complexului de la Dorna Arini, Arhiepiscopia informează că nu este deținut de ÎPS Teodosie, el fiind doar ctitorul acestuia.
”Arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care IPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară ”ştirea”, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei; Finanţarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri ”aproape în totalitate de la Guvern” cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, arată sursa citată. 

ÎPS Teodosie a fost achitat, printr-o sentinţă definitivă, în dosarul Nazarcea.
”IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toţi ceilalţi acuzaţi de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendenţioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăţia IPS Teodosie”, mai amintește Arhiepiscopia, care subliniază că acesta este monah (călugăr), care a depus un ”vot al sărăciei”, adică al ”lipsirii de bunăvoie de proprietăţi”.
”Ca atare, el nu poate deţine averi personale, aşa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: ”Nu este îngăduit stareţului şi niciunui monah să posede bunuri personale ca: maşini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”. Aşadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii.”

Referitor la atitudinea anti-restricții din timpul pandemiei, Arhiepiscopia menționează că ÎPS Teodosie nu îi poate mulțumi pe toți și acuză unii jurnaliști că folosesc ”metode comuniste.” 
"Înţelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora. Nu pot fi mulţumiţi toţi. Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnalişti să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete, pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activităţii IPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări. Vă mulţumim şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea tuturor un Post Mare binecuvântat şi liniştit”, conchide Arhiepiscopia Tomisului. 

Citește și: ”Cât câștigă unul dintre cei mai controversați reprezentanți ai Bisericii. Arhiepiscopul Teodosie, plătit ca Iohannis”