MENIU

Arafat, despre raportul în cazul Colectiv: Nu căutăm vinovați. Cine ar mai lua decizii în viitor?

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii "Prime Time News", moderată de Andra Miron, soluțiile generale identificate de către Departamentul pentru Situații de Urgență în urma evaluării demarate cu privire la modul în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor incendiului din Clubul Colectiv. Arafat a subliniat faptul că nu caută în raport vinovații pentru problemele identificate de către DSU. "Decizia la fața locului de către un comandament de intervenție poate fi mereu interpretabilă bună sau mai puțin bună", iar dacă s-ar căuta mereu vinovații, "înseamnă că în viitor nimeni nu va mai lua deizii", a punctat, în acest sens, secretarul de stat în MAI.

Potrivit lui Arafat, raportul făcut public de DSU "arată doar ce putea să se facă un pic mai bine" în acest tip de intervenții pentru viitor.

"Lecțiile învățate înseamnă că noi am analizat intervenția și am găsit punctele unde putem să le îmbunătățim. A funcționat, dar putea să fie mai bine. Sunt soluții pentru ea, se identifică soluțiile și, plus, se identifică bunele practici. Poate că ați văzut că sunt incluse pentru că unele din aceste bune practici sunt bazate pe decizii pe care le-au luat unele persoane la intervenție, dar care nu erau în proceduri. Un astfel de raport nu va arăta niciodată cu degetul către cineva, arată doar ce putea să se facă un pic mai bine în aceste intervenții pentru viitor", a punctat Arafat.

Concret, printre măsurile de îmbunătățire pentru a fi implementate, se numără și cea care prevede ca "dispeceratul să aibă o procedură fie cu centrul operativ al Ministerului Sănătății, fie direct de la dispecerat să alerteze spitalele de urgență principale" în momentul în care se sesizează că e ceva grav.

"Noi vrem să îi pre-alertăm. Tot ce găsiți aici sunt prevăzute anumite soluții propuse generale. Până marțea viitoare se va pregati planul de implementare a acestor soluții cu termen și cu grupuri de lucru, care vor amănunți aceste lucruri: vor crea procedurile pentru ele sau recomandările. UPU-urile au stație radio. Ce se va întâmpla de acum e că dispeceratul atunci când știe că are accident, va suna cineva la UPU și o să îi spună: 'avem accident cu 20 de victime în oraș, fiți pregătiți'", a explicat Arafat.

Potrivit secretarului de stat în MAI, intervenția primului echipaj la Clubul Colectiv s-a realizat cu două minute întârziere pentru că, deși adresa primită era cea corectă, accesul era blocat.

"Deci a apărut o fișă de caz cu o adresă de stradă, care e adresa corectă. Când s-a ajuns acolo, era o poartă care închidea zona și atunci pompierii au mers pe altă parte. Soluția care trebuie implementată, sunt de fapt două etape: actualizarea tuturor planurilor de intervenție periodic și crearea unui mecanism prin care, la obiectivele mari, când se schimbă accesul să fie anunțate unitățile de pompieri din zonă și ale ambulanței, și să se adauge o întrebare, când vin adresele la dispecerat, dacă știe omul care anunță dacă accesul se face pe aceeași adresă sau pe altă parte. Problema e că la adresa corectă poarta era închisă și trebuiau să meargă pe altă parte", a detaliat Arafat.

O altă îmbunătățire vizează, potrivit lui Raed Arafat, crearea unui dispecerat unic integrat pentru a se folosi grupul comun de frecvențe.

"Raportul spune așa: la sosire au fost folosite frecvențele ambulanței cu dispeceratul ambulanței, SMURD-ului, pompierilor cu dispeceratul ISU. Nu s-a trecut la frecvența 'grup comun', lucru pe care îl considerăm de acum încolo când avem astfel de situații, trebuie să le izolăm de cazurile curente și să le formăm un grup de lucru comun, pe care îl au în stație, dar trebuie cineva să le dea dispoziția să treacă acolo și da, s-a simțit că din două dispecerate să coordonezi nu e eficient. Soluția aici e în curs de rezolvare pentru că avem clădirea gata la Primărie, avem totul gata pentru mutarea dispeceratelor într-un dispecerat unic integrat. Anul ăsta sperăm că va fi gata. În secunda în care se mută, sunt cel puțin trei probleme aici care se rezolvă prin integrarea dispeceratelor. 

Alertarea, de exemplu, la nivelul SMURD-ului s-a făcut fiecare cu mașină individuală. Noi acum spunem, și deja s-a implementat această procedură, că trebuie să existe un mecanism de alertare generală (...) În viitor, 'alarma generală' - să anticipăm din start prin zona respectivă dacă e un potențial accident grav, să trimitem resurse chiar cu riscul de a le întoarce din drum (...) Vrem să fim siguri, în viitor, că se folosește grupul comun de frecvențe și când ajungem la dispeceratul integrat, decizia devine unitară", a detaliat Arafat.

Arafat susține că a fost pus în aplicare "Planul Roșu" în cazul Colectiv.

"Planul Roșu noi l-am copiat după francezi. În Franța este din anii '80. Ultima actualizare s-a făcut după atentatele din noiembrie și au făcut ultima modificare. Nu ai cum să faci un plan perfect. Unele (n.r - dintre 'lecții') poate au fost prevăzute, dar nu au fost aplicate exact așa cum au fost prevăzute, dar multe dintre ele nu au fost specificate în acest mod", a mai spus Arafat.

 

Arafat: Care e problema că i-a găsit localnicul care știa zona mai bine înaintea pompierului?

 
 

 

Întrebat de tragediile de pe Lacul Siutghiol și din Munții Apuseni, Arafat a ținut să sublinieze că nu sunt situații similare cu cea de la Clubul Colectiv. În viziunea sa, în primul caz, intervenția autorităților a decurs corespunzător, instituțiile s-au coordonat bine. În ceea ce privește cel de-al doilea caz, Arafat consideră că nu este nicio problemă că un localnic a găsit epava avionului înaintea pompierilor.

"Siutghiol era un accident în care erau implicate patru persoane, nu era un accident de 200 de persoane. Comparați merele cu perele. Era atunci iarnă și erau ambarcațiunile care se folosesc vara, nu mai erau acolo. Acolo s-au făcut lecțiile. Era altă situație. Nu comparați Siutghiol cu această situație. La Siutghiol coordonarea a fost ok ca să intervină. A fost o situație care a fost foarte deosebită pentru că era căzut în mijlocul unui lac, elicoterul. Normal că trebuia intervenit cu scafandri.

În Apuseni vă spun așa: care era problema Apuseniului? Care e problema să gasească localnicul, care știe zona mai bine, înaintea pompierului? I-au alertat pompierii. Este procedura: când se întâmplă ceva într-o zonă, prima procedură a pompierilor este să-i spună în zona respectivă, în toate unitățile: 'atenție, avem o situație. Vă rog mobilizați-vă!'. Primarul are rolul să se mobilizeze. Este parte din sistemul de intervenție. La Apuseni, intervenția a fost o intervenție într-un timp în limita adecvată pentru situația respectivă", a răspuns Arafat.

Întrebat dacă trebuia să fie adus la fața locului (n.r - în fața Clubului Colectiv) un spital mobil, Arafat a răspuns că a fost adus. 

"Nu a fost nevoie să îl instaleze pentru că sunt situații în care nu e nevoie să îl instalezi (...) Faza că s-a făcut pe caldarâm e o resuscitare, e un lucru normal", a adăugat Arafat.

Pe de altă parte, întrebat de ce nu dorește să identifice vinovați, pentru modul în care s-a intervenit la Colectiv, Arafat a explicat că "decizia la fața locului de către un comandant de intervenție poate fi mereu interpretabilă bună sau mai puțin bună", iar dacă "a fost mai puțin bună și spun ai greșit, pleacă și nu a fost o neglijență înseamnă că în viitor nimeni nu va mai lua decizii".

În acest context, întrebat cum îi va responsabiliza, atunci, pe acești oameni, Arafat a răspuns că 'prin proceduri'.

"Îi dați procedurile și dacă nu se respectă, o să vedem de ce nu s-au respectat. Majoritatea acestor lucruri de aici nu erau prin proceduri", a mai spus Arafat.

Întrebat de când va fi operațional noul plan, Arafat a răspuns: "Săptămâna viitoare se semnează planul de implementare, după care vom avea grupurile care vor lucra pe el.  În jur de două luni înseamnă introducerea în planurile noastre cu excepția dispeceratului integrat care depinde să fie finalizat și pregătirea care e menționată a dispecerilor  - un program care e început deja, dar care va dura cel puțin un an și ceva până la terminarea pregătirii și introducerea acestui nou mod de dispecer profesionist în dispecerate".

 

DSU: Problemele apărute nu au avut un impact semnificativ asupra eficienței intervenției