MENIU

Șapte filme cu mesaj puternic în competiția Cinepolitica

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. La gala prezentată de scriitorul Florin Iaru, membru al juriului competiției, a asistat și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

În cadrul competiției Cinepolitica vor rula până joi, 30 aprilie:

Im labyrinth des schweigens/ Labirintul minciunilor

Germania, 2014, 124'

Regie: Giulio Ricciarelli

Frankfurt, 1958. Johann Radmann este un tânăr procuror care încearcă să urce pe scara profesională într-o firmă de avocatură importantă, dornic să primească şi alt fel de cazuri decât cele de contravenţii de circulaţie. După ce primeşte un pont de la un reporter, acesta descoperă că anumite instituţii guvernamentale proeminente sunt implicate într-o conspiraţie care urmăreşte muşamalizarea crimelor nazismului. Johann lucrează obsesiv alături de jurnalistul Thomas Gnielka şi de Simon Kirsch, supravieţuitor al lagărului de concentrare, pentru a demasca legăturile dintre mii de soldaţi SS care au devenit funcţionari publici de succes în RFG şi atrocităţile comise la Auschwitz.

La Trattativa/ Pactul stat-mafia

Italia, 2014, 108'

Regie: Sabina Guzzanti

O reprezentare teatrală a unor evenimente importante legate de pactul dintre Statul italian şi Mafia. Pornind de la mărturia lui Gaspare Spatuzza (lider mafiot sicilian) despre toate legăturile Cosa Nostra, autoarea începe o călătorie în trecut, care trece prin momentul asasinării magistraţilor Falcone şi Borsellino pentru a ajunge din nou la era Berlusconi. În film, un grup de actori italieni îşi unesc forţele pentru a recrea un tablou complet al evenimentelor. Ei îi interpretează pe capii Mafiei, pe Carabinieri, pe băieţii buni şi pe trădători. Tonul este ironic iar satira tăioasă.

 

NN/ Morți fără nume

Peru / Columbia / Germania / Franța, 2014, 90'

Regie: Héctor Gálvez Campos

În curtea unei vechi baze militare, o echipă de antropologi judiciari participă la exhumarea rămăşiţelor a opt persoane dispărute în urmă cu 20 de ani. În timpul excavației grupul descoperă cu surprindere şi un al nouălea corp, un bărbat de circa 35 de ani. Nimeni nu îl poate recunoaşte sau revendica, nu are documente sau semne particulare. Singurul element de ajutor este o fotografie alb-negru găsită într-unul din buzunarele sale. Fidel, liderul echipei de cercetare, porneşte într-o lungă şi chinuitoare călătorie pentru a identifica rămăşiţele, înainte ca acestea să fie depuse la morgă cu iniţialele NN, codul pentru persoane fără nume.

 

Pionery-Geroi/ Pionieri eroi

Rusia, 2015, 116'

Regie: Natalya Kudryashova

Veliki Novgorod, anul 1987. Olga se revoltă împotriva metodelor pedagogice autoritare ale profesoarei sale, Andrey “creează” o pastilă “anti-moarte” într-un borcan de gem iar Katya urmăreşte cum tatăl său distilează pe ascuns alcool. Aceşti trei tineri colegi de şcoală sunt membri ai organizaţiei de pionieri Vladimir Ilici Lenin şi deţin propriile lor fantezii de copil asupra viitorului. 25 de ani mai târziu, cei trei sunt stabiliţi profesional în Moscova, fără însă a-şi găsi cu adevărat locul în societate. Olga suferă de atacuri de panică, Andrey încearcă să-şi umple golul interior cu jocuri pe computer iar Katya este bântuită de vise neliniştitoare.

 

Povodyr/ Ghidul

Ucraina, 2014,122'

Regie: Oles Sanin

Ucraina Sovietică, anii ‘30. Inginerul american Michael Shamrock ajunge în Harkov împreună cu fiul său de 10 ani, Peter, pentru a ajuta la “construcţia socialismului”. Se îndrăgosteşte de actriţa Olga, care are şi un alt admirator, comisarul Vladimir. În circumstanţe tragice, americanul este ucis iar fiul său este salvat de urmăritorii criminali de către un cobzar orb. Fără a avea altă şansă de a supraviețui într-o lume străină, băiatul devine ghidul nevăzătorului.

 

Risttuules/ În bătaia vântului

Estonia, 2014, 90'

Regie: Martti Helde

14 iunie 1941. Fără niciun fel de avertisment zeci de mii de persoane din Estonia, Letonia şi Lituania sunt evacuate din casele lor. Fără vreun proces, mii de bărbaţi sunt trimişi în lagăre de concentrare iar femeile şi copiii sunt deportaţi în adâncul Siberiei. Scopul acestei sinistre operaţiuni - executată la ordinele lui Stalin - a fost de a epura ţările baltice de locuitorii săi nativi. Erna, o tânără estoniană, căsătorită şi mamă a unei fetiţe, este trimisă şi ea în pustiul siberian. Pentru ea, timpul va capăta o altă dimensiune.

 

The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească

SUA / Marea Britanie / Ucraina, 2015, 80'

Regie: Chad Gracia

Tânărul şi excentricul artist ucrainean Fedor Alexandrovici avea doar patru ani în momentul dezastrului de la Cernobîl. Căutând să afle mai multe despre ceea ce s-a întâmplat la centrala nucleară, Fedor devine fascinat de o uriaşă antena radio sovietică, a cărei existenţă este învăluită în mister. Fedor descoperă că aceast era o armă secretă sovietică din vremea Războiului Rece, menită să penetreze sistemul de comunicaţii occidental şi poate chiar să afecteze minţile oamenilor. Ajunge la o terifiantă concluzie care nu numai că dezvăluie rolul antenei în dezastrul nuclear din 1986 dar explică, poate, şi cruzimea față de Ucraina în conflictul actual cu Rusia.

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.

 

Programul complet: http://cinepolitica.ro/ro/program

 

***                                                                                             

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de FilmCinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului București, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la București, Institutul Maghiar București

Parteneri: Bankwatch Romania, Pământeni, OpenPolitics, Frontline, Vice

Eveniment susținut de Europa FM

Parteneri media: Digi24, Zile și Nopti, Mediafax, Gândul, Cațavencii, Ziarul Ring, Foreign Policy, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx.ro, Ziarul Metropolis, Voxpublica.ro, Contributors.ro, Think Outside the Box, Romaniacurata.ro, Port.ro, Filmreporter.ro, Orasulm.eu, Calendar Evenimente, SocietatesiCultura.ro, Cinefan.ro, AaRC.ro, Politicall, Blogdecinema.ro, Blitz TV

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Mai multe articole despre:
filme Cinepolitica