MENIU

Apartamentele din blocurile vechi mai căutate decât cele din imobile noi. Ce avantaje au

Apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 sunt mai căutate de clienții care vor să caute o locuințe în comparație cu noile dezvoltări imobiliare.

Analiștii imobiliari susțin că circa 70% dinapartamentele tranzacționate în acest moment pe piață sunt plasate în blocuri vechi. Tendința este considerată logică de consultanți care spun că vechile imobile sunt plasate mult mai bine în comparație cu cele nloi, atât din punctul de vedere al accesului la transportul în comun, cât și a plasamentului față de unități medicale sau de învățământ.

Portalul Imobiliare.ro face o analiză în care prezintă principalele atuuri, dar și care sunt punctele slabe ale apartamentelor construite înainte de 1990.

Localizarea:
Primul și poate cel mai important avantaj al blocurilor vechi constă în amplasamentul lor net favorabil comparativ cu cele noi – cel puțin în marile orașe. Acesta este motivul pentru care, într-un raport de piață realizat recent, reprezentanții companiei de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania anticipau că cele dintâi vor continua să dețină anul acesta ponderea majoritară în totalul tranzacțiilor încheiate la nivel de București. „Principalul avantaj (…) față de locuințele noi este reprezentat de amplasamentul bun și implicit accesul mai facil la punctele de interes social, precum instituțiile de învățământ, centrele comerciale sau spațiile de recreere”, notau aceștia. În raportul citat se preciza însă că, pe fondul dezvoltării segmentului middle-market, tot mai multe locuințe noi sunt finalizate în zone mai atractive ale orașului.

Ponderea majoritară:
Un alt atu al apartamentelor vechi este unul de ordin pur numeric, în condițiile în care, după cum se știe, stocul locativ autohton este unul preponderent îmbătrânit. Potrivit statisticilor oficiale, din 2008 încoace au fost finalizate, la nivel național, circa 400.000 de unități locative – ceea ce reprezintă mai puțin de 5% din totalul locuințelor existente. Dacă luăm în considerare faptul că o bună parte dintre acestea au fost finalizate în mediul rural (și sunt, de fapt, case individuale), rezultă că ponderea apartamentelor noi este încă și mai redusă raportat la totalul pieței.

Citește articolul complet pe Imobiliare.ro.