MENIU

Anunț istoric făcut de BNR cu scurt timp în urmă

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric,precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale, potrivit Mediafax.

Astfel, banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobânzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu păstrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceştia anticipează totodată că BNR va mai opera o reducere a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului, până la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele în lei şi la 10% pentru cele în valută.

Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară.

Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

CA al BNR a analizat şi aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată luni, 9 februarie.

Mai multe articole despre:
BNR dobândă anunţ monetar