MENIU

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Suntem o țară în dezvoltare. Evoluții și perspective economice

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania / Foto: Ziarul Financiar

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, susține că România se îndreaptă către un viitor economic bun, dacă lucrurile vor decurge ca și până acum. Totodată, pentru ca România sa fie în continuă dezvoltare, acesta a explicat că “trebuie să fim atenti la măsurile de politică economică pe care le implementăm”.

“Filmul României de viitor este intr-o tendință bună, dar trebuie să avem grijă la măsurile care ar putea să facă economia să deraieze. Deocamdată, încă putem să ne menținem echilibrul și să creștem de la un an la altul cu un ritm mult mai bun”, a explicat economistul șef al Băncii Transilvania.

Acesta consideră că vara anului 2015 a fost o vară extrem de agitată din punct de vedere economic, făcând referire la problemele din China, unde Bursa a scăzut dramatic cu peste 40% în două luni. Cu toate acestea, spune el, “indicatorii macroeconomici prezentați lunar de Institutul Național de Statistică (INS) arată o tendință de ameliorare în economia României”.

Drept exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) al României, de 150 de miliarde de euro, ocupă locul 53 în lume ca dimensiune, cu un grad de deschidere de peste 80%.

“Economia a intrat într-un nou ciclu economic, după o ajustare severă. Abia din anul 2014 PIB-ul a revenit la nivelul din 2008”, a mai spus Andrei Rădulescu.

Potrivit datelor prezentate de acesta, România a cunoscut evoluții recente ale economiei. Drept urmare, PIB-ul țării se află în creștere cu 3,7% pe an, creștere susținută de cererea internă cu 5,2 puncte procentuale, și, de asemenea, o accelerare de 5,4% anual s-a înregistrat și pentru consumul privat.

“Consumul privat crește de la începutul anului 2012, creștere care pare, pe termen scurt, sustenabilă. Investițiile, însă, s-au prăbușit. Drept exemplu, în 2008 acestea au crescut cu 50%, iar în 2009 au scăzut cu același procent, 50%”, a mai informat economistul șef al Băncii Transilvania.

O altă evoluție care trebuie notată este și adoptarea de către Parlament și promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a Noului Cod Fiscal.

Rădulescu a subliniat că cea mai importantă evoluție este rata șomajului structural, care se află într-o manieră descendentă, la nivelul din anul 2005, iar față de anul 2.000 se află la aproape 50%.

Ceea ce dovedește că suntem o țară în proces de dezvoltare este evoluția PIB-ului real în ultimii 15 ani. Astfel, PIB-ul real din 2014 se afla la nivelul anului 2008, iar în 2017 va înregistra o creștere de aproximativ 15% față de 2008. De asemenea, între anii 2000 și 2015 s-a înregistrat o creștere de 70%, iar în 2017 procentul va ajunge la 90%, ceea ce înseamnă că economia României se va dubla.

“În 2017, am putea asista la o creștere a investițiilor cu 10% datorită scăderii TVA, iar consumul privat ar putea crește până la 20%”, a spus reprezentantul Băncii Transilvania.

Andrei Rădulescu a mai explicat că deficitul concurent ar putea depăși 3% din PIB, în 2017, dar și că se așteaptă ca în același an BNR să reducă ținta inflației.