MENIU

Anca Alexandrescu: „Au fost trimiși oameni la moarte, la Călimănești, cu bună știință. Vinovații sunt Umbrărescu și cei din Ministerul Transporturilor”

Explozia de la Călimănești, „opera” celor de la CNAIR și UMB. Foto/Arhivă

Realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel acuză faptul că, deși știau că nu se poate lucra peste țeava de gaze, cei din Ministerul Transporturilor au făcut presiuni asupra firmei lui Dorinel Umbrărescu să înceapă lucrările la Călimănești.

„Avem imaginile în exclusivitate care arată că nu au autorizație pentru zona aceea, dar lucrau acolo. Nu în apropierea țevii de gaze, așa cum ar fi trebuit, ci chiar deasupra țevii. Avem imagini cu urme de caucicuri de la lucrările care s-au făcut peste țeava de gaze de la Transgaz. Aici vedem iresponsabilitatea celor de la CNAIR care un pus presiune pe Umbrărescu să facă aceste lucrări. Contractul de relocare a țevii de gaze a fost semnat din luna mai, dar Transgaz a refuzat să facă această lucrare, pentru că nu respecta parametrii de siguranță. Mai mult, avem pas cu pas ce s-a întâmplat înaintea tragediei. Este un șir de iresponsabilități, nu doar din partea celor de la Ministerul Transporturilor, ci și din partea celor de la UMB Spedition care au trimis niște oameni la moarte”, a declarat Anca Alexandrescu.

Mergând pe firul cronologic al documentelor, jurnaliștii Anca Alexandrescu și Mihai Belu au descoperit că respectivul contract pentru tronsonul Focșani – Bacău al A7 s-a semnat pe 28.12.2022 

"Era un contract din fonduri europene, in proporției de circa 70%. Banii sunt din PNRR, de asta sunt disperați, că dacă se află că a fost cea mai mică neregulă vor pierde acești bani și vor trebui dați din bugetul de stat," a precizat Anca Alexandrescu.




După doar câteva zile de la semnarea contractului, pe 4 ianuarie anul acesta, Transgaz a dat avizul de principiu în care spune foarte clar cum trebuie să se lucreze, însă CNAIR a dat abia în martie ordin de începere a lucrărilor.

"Joi veți vedea în exclusivitate la noi că în luna mai deja se semna contractual pentru relocarea conductei, deci nu cum au spus unii că se stau 6-7 luni. Problemele o să le vedeți joi, dar și imagini în exclusivitate de la fața locului care vor arăta indubitabil ce s-a întâmplat acolo", a mai precizat Anca Alexandrescu.