MENIU

Analiştii avertizează, exuberanţa creditării devine periculoasă

Exuberanţa creditării din 2007 revine. Datele statistice arată că românii se îndatorează tot mai mult la bănci, pe baza salariilor crescute artificial. Creditele nou contractate de populaţie în acest an depăşesc deja maximul înregistrat în urmă cu un deceniu şi vor ajunge la 37 de miliarde de lei la finalul anului, estimează analiştii.   

Datele prezentate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancar arată că în 2018 s-a depăşit nivelul istoric din 2007, când suma creditelor noi acordate de bănci era de 34,6 miliarde de lei. În 2018, această sumă, a crescut la 37 de miliarde de lei.

În primele şapte luni ale anului (ianuarie - iulie), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, valoarea sumelor datorate căte bănci a crescut cu 10%, adică 129 de miliarde le, arată datele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, citate de Realitatea TV.

Segmentul cu cea mai puternică dezvoltare a fost cel al creditelor imobiliare, care a atins maximul ultimilor 12 ani. În prima jumătate a anului, băncile autohtone au aprobat credite ipotecare noi în lei în valoare de 6,3 mld. lei, cu aproximativ 16% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2017, arată datele BNR agregate de ZF.

Analiştii atrag atenţia că fenomenul comportă o serie de factori de risc. O parte semnificativă a creşteriii creditări se bazează pe majorările salariale din sistemul bugetar, iar pe fondul cererii masive, băncile comerciale au majorat semnificativ dobânzile. 

Românii care au luat un credit ipotecar în prima jumătate a anului au de plătit o dobândă medie anuală efectivă (DAE) de 5,01%, faţă de 4%.

Pe de altă parte, o statistică publicată săptămâna trecută de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară  arată că în august s-au vândut aproximativ 40.000 de de imobile, cu 29% mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit ZF. 

Mai multe articole despre:
bănci