MENIU

Analiști economici: După BREXIT vor fi bani publici mai puțini și trebuie mai bine chivernisiți

România va avea o finanțare „mult mai strâmtă” a deficitului, investițiile publice ar trebui mai bine prioritizate și banii mai bine chivernisiți este de părere prefesorul de economie Adrian Mitroi.

„Piața e capabilă să absoarbă aceste șocuri și aceste șocuri nu sunt crize, sunt reașezări firești, o liră mai slabă, un euro mai slab, un dolar mai tare care compensează un petrol mai ieftin, un leu ușor depreciat, dar totuși nu atât de mult cât ne-am speria, o finanțare a deficitului mult mai strâmtă, deci cheltuieli bugetare și privilegii mai puține, o atenție mai bună la prioritizarea investiților publice, deficitul de investiții private va continua, deci banii publici vor fi cu atât mai puțini și vor trebui mai bine chivernisiți. Mai mult, forța de muncă care se risipește prin cele patru zări inclusiv în fostul Regat Unit, acum Regat Ciuntit, va căuta și va veni spre România unde va găsi oportunitățile nu atât de atrăgătoare la nivel de salarizare, dar mult mai atrăgătoare la nivel de valorizare de către societate a abilităților lor profesionale. Eu sper ca macaralele acelea pe care le vedeam în Londra să se mute în București, Timișoara etc. Londra era plină de macarale, investițiile străine directe — 50 miliarde de lire veneau direct în UK în fiecare an. Cu siguranță banii ăia, o parte din ei, vor căuta aceste oportunități pe care noi suntem gata să le oferim”, a declarat Mitroi pentru Agerpres.

Acesta a precizat că în condițiile ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, Uniunea ar trebui să înceapă discuții cu Rusia și Turcia.

Mai multe articole despre:
investiţii finanţare Brexit adrian mitroi