MENIU

ANAF a pus popriri pe conturile RATB şi TVR! Urmează şi alţi mari datornici

În urma inventarierii creanțelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR și RATB. ANAF precizează că, în perioada următoare, va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcție de vechimea arieratelor.

Societatea Română de Televiziune a încheiat, anul 2014, cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut. Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, declara, pe 8 decembrie 2014, că a decis să facă un apel public, întrucât situaţia TVR este disperată, televiziunea publică având penalităţi la fisc de aproximativ 9 milioane de euro pe an.

"Situaţia televiziunii publice este din ce în ce mai gravă. Am intrat în posesia unor cifre care sperie pe orice om normal la cap, 23.000 - 24.000 de euro pe zi, în total, 9 milioane de euro pe an reprezintă penalităţile către fisc şi asta se întâmplă după reeşalonare. În aprilie (2014, n.r.), când TVR nu a plătit rata convenită în memorandum (memorandumul cu Guvernul, n.r.) la fisc, aceste penalităţi s-au recalculat şi aşa ajung ele la această cifră, de 23 - 24.000 de euro pe zi. Iar aceste penalităţi curg lunar. În prezent, datoria la bugetul de stat a televiziunii publice depăşeşte 100 de milioane de euro, nemaipunând la socoteală şi datoriile comerciale. Şi ele reprezintă alte câteva zeci de mii", declara Adrian Bucur, pe 8 decembrie 2014.

În aceeaşi zi, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, declara că TVR se află "într-o situaţie financiară extrem de critică", iar conducerea Televiziunii Române a transmis către autorităţile statului, inclusiv ANAF, "propuneri de soluţii la problemele grave ale televiziunii".

"Mai mult, conducerea TVR a transmis către autorităţile statului, inclusiv ANAF, propuneri de soluţii la problemele grave ale Televiziunii. Facem eforturi uriaşe pentru a redeschide dialogul cu aceste autorităţi, fără sprijinul cărora redresarea instituţiei nu este posibilă. TVR îşi asumă toate obligaţiile de plată şi aşteaptă răspunsuri pentru a identifica pârghii de implementare a soluţiilor propuse", mai preciza, atunci, Stelian Tănase.

ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 până la finalul lui 2011 - către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi, au declarat, atunci, pentru Mediafax, surse din ANAF.

În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice. Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.