MENIU

Amenințarea moțiunii. Zile grele pentru noul șef al PNL

Noul șef al PNL nu a scăpat de amenințarea moțiunii. Foto/Inquam

Mâine judecătorii decid dacă dacă moțiunea USR-AUR este legală. În caz contrar, marți PSD se reunește în ședință pentru a decide momentul depunerii propriei moțiuni de cenzură.

Curtea Constituțională (CCR) a decis să dezbată sesizarea premierului Florin Cîțu despre moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR pe 28 septembrie, la trei zile după congresul PNL în care Cîțu se luptă cu Ludovic Orban pentru șefia partidului. 

Premierul Florin Cîțu a depus pe 8 septembrie la Curtea Constituțională o sesizare prin care îi cere să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Sesizarea invocă încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, dar și încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură a fost comunicată ulterior Guvernului.

Pe scurt, premierul Cîțu susține că semnăturile inițiatorilor moțiunii nu au fost strânse cu respectarea legii (au fost transmise electronic, scanate etc), iar comunicarea moțiunii de la Parlament către guvern a fost făcută prea târziu.

După moțiunea AUR-USRPLUS urmează rândul celei de la PSD

Partidul Social Democrat va depune propria moţiune de cenzură în cazul în care CCR va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR PLUS şi AUR şi o va declara neconstituţională, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea, potrivit Agerpres.

„Imediat ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la moţiunea de cenzură, există două posibilităţi: CCR o poate declara neconstituţională şi atunci vom depune noi, cei de la PSD, imediat, în Parlament, moţiunea de cenzură, vom invita celelalte formaţiuni politice să o semneze şi să vină să o voteze alături de noi. A doua variantă - să fie declarată constituţională şi atunci când va ajunge la vot în Parlament PSD va vota această moţiune”, a precizat Oprea, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a adăugat că PSD va sprijini demersurile în Birourile permanente reunite ca moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR să ajungă în plen, la vot, dacă CCR o va declara constituţională.