MENIU

Alina Mungiu Pippidi: România ar putea arăta ca un câmp de bătălie, societatea civilă e infiltrată

Analistul politic Alina Mungiu Pipiddi se teme că politizarea şi radicalizarea disputelor legate de legile justiţiei ar putea face ca, la sfârşitul anului, România să arate "ca un câmp după bătălie", dar una fără un câştigător clar.

Într-un amplui interviu-analiză asupra anului politic 2018, realizat de RFI România, preşedinta Societăţii Academice din România a afirmat că, „din nefericire, va fi din nou un an dominat de conflict şi diversiuni. (...) Politizarea şi apropierea din ce în ce mai mare a alegerilor nu duc decât la faptul că noi nu rezolvăm problemele acestea pe fond, dar radicalizăm părţi importante din populaţie, cu scopul evident să fie oamenii mobilizaţi în alegeri”, spune Alina Mungiu Pippidi.

În viziunea Alinei Pippidi, nici societatea civilă, cel puţin cea "instituţionalizată", nu mai poate juca rolul de mediator în acest context, pentru că „a fost atât de subminată şi de infiltrată în anii din urmă de partidele politice şi de serviciile secrete.(...) „Dacă e vorba de aşa-zisa nouă societate civilă, adică de oamenii asociaţi prin Facebook, ei au instincte juste şi sunt mult mai dispuşi ca înainte să iasă pe stradă şi să protesteze. Acesta este un lucru bun, dar diferenţa faţă de societatea civilă instituţionalizată este că gradul de informare al unor oameni care se adună pe Facebook este din păcate mult mai mic. "

În acest context, întâlnirea pe care noua societate civilă a avut-o cu premierul Mihai Tudorse, pe 27 decembrie anul trecut, a fost o dpvadă de lipsă de experienţşă şi strategie, singurul beneficiar, la capitolul imagine, fiind chiar şeful Guvernului. 

 În ceea ce priveşte opoziţia politică în 2018, Alina Mungiu Pippidi este de părere că aceasta „ar trebui să se pregătească să câştige alegerile, altfel decât prin aşezarea în fruntea demonstraţiei din stradă (...). E în continuare loc pentru un proiect complet nou, în genul lui Macron, adică ideea de a pune la un loc toate opoziţiile (...). Toată lumea plănuieşte numai partide de buzunar şi toată lumea e preocupată de democraţia între membrii de partid, în loc să fie preocupată de celălalt aspect mult mai important, de reprezentativitatea faţă de cei care votează”, mai declară preşedinta SAR.

Interviul integral acordat de preşedintele  Societăţii Academice din România pentru RFI România îl puteţi urmării aici.