MENIU

Alin Teodorescu: Pentru prima dată, PSD s-a trezit cu un egal în față

<p>Alin Teodorescu</p>

Sociologul Alin Teodorescu a afirmat, joi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că "PSD s-a trezit cu un egal în față, pentru prima dată în istorie", cu "un singur centru de comandă, când s-a confirmat de către Curte fuziunea de către PDL și PNL, cu numele PNL", partid care are și "lider matur, de 50 de ani, care a demonstrat ceva în administrație și politică", față de opozantul său, "considerat de public încă un om crud, încă tânăr, încă neformat”.

”Acum depinde numai de dânsul. Ați văzut semnalul venit din partea domnului Klaus Iohannis, schimbarea Guvernului se va face în 2015-2016 și pare destul de logic. De duminică seară, de când ACL a dispărut, România este totalmente într-o nouă fază istorică, din punct de vedere politic. Până acum aveam PSD 35-40 la sută și apoi o multitudine de partide, când unul către 25-30, când șase între zece și 15, și toată problema era dacă ești cu sau împotriva PSD-ului. Asta a fost guvernarea 25 de ani. Când s-a confirmat de către Curte fuziunea de către PDL și PNL, cu numele PNL, dintr-odată, PSD s-a trezit cu un egal în față, pentru prima dată în istorie, un singur centru de comandă. Și nu numai atât. "Ghinionul" PSD-ului este că acest nou partid, această nouă structură monolitică are și lider matur, de 50 de ani, care a demonstrat ceva în administrație și politică, dincoace este un lider care este considerat de public încă un om crud, încă tânăr, încă neformat”, a spus Alin Teodorescu. 

În viziunea sociologului, Victor Ponta, ”dacă vrea să își continue un viitor politic bun”, trebuie "să se apuce de guvernare, dacă este posibil după doi ani jumate", în care a făcut politică și "au guvernat alții în numele dânsului", și să reformeze PSD, pe baza celor "15-16 puncte de pe hârtia pe care a distribuit-o, în sală, la Congresul din Februarie, 2010, când a câștigat".

”De asta spun că totul depinde de Victor Ponta, ce viitor își construiește. În momentul de față, are două șanse: o șansă este să se apuce, în fine, de guvernare, dacă este posibil după doi ani jumate, pentru că până acum a făcut politică, au guvernat alții în numele dânsului și nu au guvernat bine. Este posibil având un președinte echilibrat și căruia nu îî place scandalul, este perfect posibil, iar a doua direcție pe care trebuie neapărat să meargă este reforma PSD. Trebuie să facă cele 15-16 puncte de pe hârtia pe care a distribuit-o, în sală, la Congresul din Februarie, 2010, când a câștigat. Acea hârtie în care spunea cum va transforma partidul a convins foarte multă lume în sală, din cei 1400 de delegați să îl voteze pe Victor Ponta, pentru că dânsul a făcut acolo o listă cu punctele de care se va ocupa pentru schimbarea profilului PSD. Pentru o parte dintre sociologi nu a fost nicio mirare că Victor Ponta a pierdut, uimirea a fost la volum, la diferență. Noi ne-am așteptat ca diferența să fie sub 100.000 de voturi”, a declarat șeful Institutului de Markenting și Sondaje, IMAS, Alin Teodorescu.

În ceea ce privește celelalte două înfrânegeri suferite de PSD, la alegerile prezidențiale, prin fostul premier, Adrian Năstase, și fostul ministru de Exteren, Mircea Geoană, sociologul Alin Teodorescu este de părere că aceeași problemă a existat la ambele cazuri, implict, și la Victor Ponta, respectiv pierderea susținerii din partea bazinului electoral al votantilor liberali și cel al votanților tineri. 

”E aceeași problemă la toți trei. Au avut bazinul social-democrat bine conservat, chiar în cazul lui Victor Ponta l-a mărit cu vreo 200.000 de mii de persoane, de votanți, dar celelalte două bazine au fost împotriva lor. Este exact același model și din cauza asta Victor Ponta nu trebuia să spargă USL și nu trebuia să aibă acea campanie cu USL trăiește. Atacul la religie i-a descalificat, la persoane au fost întotdeauna. În această campanie, la PSD totul a fost eronat, iar la ACL nu poți să spui că a fost ceva corect. A fost o bătălie între două profile total diferite de politicieni, un om serios, de 50 de ani, care are ceva de spus și ceva de făcut, care vorbește puțin și o clonă a lui Băsescu: agitat, vorbăreț, conflictual. Vorbe multe, fapte puține”, a adăugat Alin Teodorescu.

Pe de altă parte, șeful IMAS a evidențiat faptul că România avea nevoie "de un lider, de un șef care ia cererile publicului și le transferă către clasa politică nenegociabil", iar Klaus Iohannis, prin prima sa mișcare, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, de a cere în Parlament ridicare imunității unor parlamentari și votul împotriva legii amnistiei și grațierii, a dovedit că poate îndeplini acest rol.

”Dacă am face acum cercetare, l-am găsi pe Klaus Iohannis la 80 la sută grad de încredere, pentru că, a doua zi, după ce a câștigat, s-a dus la Parlament și a cerut ridicarea imunității unor parlamentari și vot împotriva legii amnistiei și grațierii. Ne-am uitat cu toții, vreau să vă spun, toate cancelariile occidentale, toate agențiile de presă ne-am uitat cum PSD-iști, PNL-iști, PRM-iști s-au încolonat și s-au dus și au făcut exact ce le-a spus noul președinte ales, care nu are de fapt, încă, nicio atribuție, nicio platformă legală. Și le-am spus, asta lipsea: un lider, un șef care ia cererile publicului și le transferă către clasa politică nenegociabil. Nu amenință, nu înjură, nu scoate dosare, nu scoate filmulețe, nu face mișto. Nu, ia de la societatea civilă și transferă către clasa politică. Să vedem dacă durează trei zile minunea, dacă mai merge, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut”, a mai spus Alin Teodorescu.