MENIU

Crescătorii de porci, ÎN ALERTĂ! Peste porcină a reapărut la Satu-Mare

Alertă veterinară în judeţul Satu-Mare, după ce autorităţile au confirmat, vineri, existenţa unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Micula. Imediat după confirmarea diagnosticului, 13 porci din gospodăria respectivă au fost sacrificaţi şi incineraţi, iar oamenilor li s-a interzis să mai scoată animalele din curte.

De asemenea, centrul local de Combatere a Bolilor Satu–Mare, împreună cu DSVSA Satu–Mare au stabilit zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de acțiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, anunţă un comunicat al ANSVSA.

"Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%," a declarat dr. Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România.

De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat instituţiile abilitate ale Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea focarului de pestă porcină din România.

Pe 14 ianuarie, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

Până atunci, în zona afectată va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor din carne de porc, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Pesta africană este o boală care atacă atât porcii domestici, cât şi misteţii, şi produce mari pagube socio-economice. Într-o informare de acum câţiva ani, ANSNSA averiza că propagarea bolii poate scăpa repede de sub control şi este necesară o foarte bună colaborare şi cu fermierii, patronatele cărnii de porc, asociaţiile profesionale veterinare.

Virusul PPA, care duce la moartea animalelor infectate, nu se transmite la om. 

 

Mai multe articole despre:
pesta porcină mortală sacrificaţi