MENIU

Cât de periculoasă este alergia la penicilină?

alergia la penicilina

Alergia la penicilina este reactia exagerata pe care o are sistemul imunitar la administrarea antibioticelor pe baza de penicilina.

Alergia la penicilina. Penicilina este unul dintre cele mai frecvent prescrise antibiotice si face parte din clasa asanumitelor betalactamine, alaturi de penicilina G, nafcilina, oxacilina, cloxacilina si dicloxacilina, ampicilina, amoxicilina, carbenicilina, ticarcilina si piperacilina.

Aproximativ 10 % dintre pacientii care au urmat tratament antibiotic cu penicilina relateaza o reactie alergica in timpul administrarii. De fapt, majoritatea nu sunt cu adevarat alergici sau alergia s-a pierdut in timp daca nu s-a mai administrat acest antibiotic. Doar circa 20 % din cei real alergici raman sensibili la penicilina si la 10 ani dupa primul episod.

Reactiile la penicilina sunt variate, iar cand sunt raportate acestea trebuie descrise in detaliu.

Alergia la penicilina. Reactia adversa - termen medical folosit pentru orice reactie nedorita cauzata de un medicament. Pot aparea atat reactii alergice cat si nealergice. Cele nealergice sunt mai comune si constau in dureri gastrice, diaree, candidoza. Este importanta diferentierea reactiilor adeverse de cele cu adevarat alergice. Unii pacienti raporteaza fals alergia fiind astfel tratati pentru o anumita infectie cu un antibiotic mai putin eficient sau mai toxic; acest lucru poate duce la rezistenta la antibiotic sau esec terapeutic, prelungeste boala si creste costurile, scrie Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".

Alergia la penicilina. Primele simptome

Eruptiile cutanate - cateva tipuri de eruptie (rash) care pot aparea la administrarea de penicilina :

  • urticaria (blande foarte pruriginoase care pot aparea / disparea de la o ora la alta sau de la o zi la alta) cu sau fara alte simptome ca angioedemul, wheezing-ul sau aedemul glotic, sugereaza o reactie alergica adevarata
  • eruptii plane care se intind pe cateva zile si care nu-si schimba locul si aspectul in cateva ore, sunt reactii alergice mai usoare si apar la cateva zile de la debutul tratamentului

Alergia la penicilina. Poate fi dificila diferentierea intre diverse tipuri de eruptie ce au aparut in trecut, de aceea fotografia eruptiei este intotdeauna de ajutor.

Reactiile alergice apar cand sistemul imun incepe sa recunoasca medicamentul ca pe ceva "strain". Cateva simptome sunt sugestive : urticaria, angioedemul - umflatura pielii de obicei la nivelul fetei. Senzatia de nod in gat, wheezing-ul - haraiala / suierat in respiratie, tusea si alte tulburari de respiratie (raguseala) asemanatoare crizelor de astm. Un istoric cu astfel de simptome este foarte important pentru ca pacientul poate prezenta simptome mult mai severe, ca anafilaxia, la o noua administrare a medicamentului. Reactiile alergice usoare sau moderate la penicilina apar la 1 - 5 % dintre alergici, celelalte fiind severe.

Alergia la penicilina. Anafilaxia

Alergia la penicilina. Anafilaxia este o reactie rapida, cu potential fatal, simptomele fiind acelea ale unei reactii alergice la care se adauga scaderea tensiunii arteriale, dificultati de respiratie, dureri abdominale, umflatura de limba sau laringe, diaree sau varsaturi si pierderea constientei. Din fericire anafilaxia este rara.

Mai multe articole despre:
alergie alergologie alergia la penicilina