MENIU

Aleksandr Lukașenko, SOMAT să înceteze IMEDIAT trecerea ilegală a migranților din Belarus în UE

UE cere Belarus încetarea „imediată” a trecerilor ilegale de migranți în spațiul comunitar prin Lituania

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților. Apelul vine după ce Aleksandr Lukașenko a ameninţat în mod deschis că va permite refugiaţilor din ţări precum Siria, Irak şi Afganistan să intre în blocul comunitar, drept răspuns la sancțiunile UE. Mai multe țări UE s-au mobilizat deja și au oferit ajutor Lituaniei, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE. În ultimele săptămâni, câteva sute de migranţi au intrat în Lituania din Belarus. De la începutul anului, Lituania a înregistrat peste 2.000 de noi sosiri, majoritatea din Irak, care au trecut ilegal graniţa cu Belarus. După sancțiunile economice ale UE dar și a SUA, Canada, în urma încălcărilor grave a drepturilor omului, Belarusul le permite migranţilor ilegali care doresc să ajungă în UE să treacă graniţa în Lituania.

Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că permite în mod deliberat migranților să treacă granița spre UE. Serviciul diplomatic european l-a convocat deja de miercuri pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului la Bruxelles pentru a cere încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranţilor de către Minsk, a declarat joi Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt UE pentru afaceri externe și securitate, scrie Agerpres citând AFP.

”Ne-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la instrumentalizarea migranţilor. Această practică este inacceptabilă şi trebuie să înceteze imediat”, a declarat Nabila Massrali.

”Le-am reamintit autorităţilor belaruse obligaţia lor internaţională de a lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a traficului de persoane”, a adăugat aceasta

Lukașenko a anunțat deja închiderea frontierei ţării cu Lituania pentru a opri migranţii care au trecut în statul membru UE pentru a re întoarce înapoi.

„Începând de astăzi, nimeni nu va avea voie să treacă graniţa din nicio parte, nici dinspre sud, nici dinspre vest”, a avertizat joi Aleksandr Lukaşenko.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus. Slovenia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Scrisoarea conține o solicitare de asistență necesară Lituaniei, în special pentru protecția frontierelor: barieră fizică și echipamente de monitorizare.

”Protecția frontierelor externe ale UE rămâne responsabilitatea noastră comună, deoarece contribuie la siguranța și securitatea în întreaga Uniune. Prin urmare, dorim să profităm de această ocazie pentru a reitera solicitarea de asistență suplimentară urgentă pentru autoritățile lituaniene, care se confruntă cu circumstanțe dificile”, se mai precizează în scrisoare.

Guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.

Un apel similar a venit și din partea Comisiei Europene, care, prin vocea comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. La fel și din partea Înaltului Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Johansson a solicitat statelor membre UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali orchestrat de Belarus ca represalii pentru sancţiunile europene.

”Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze”, a menţionat oficialul european. 

Răspunsul Belarus de trecere ilegală a graniței a refugiaților vine după ce Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega.

Noile sancțiuni economice specifice includ interdicția vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicațiilor telefonice, precum și de produse și tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare și anumitor persoane, entități sau organisme din Belarus.

Și Statele Unite, Marea Britanie și Canada au adoptat noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. 

În 2020,  74 de persoane au trecut granița Lituaniei cu Belarus. În 2021, aproape 2.100 de persoane au intrat în Lituania, în special în lunile iunie și iulie. Cele mai multe dintre persoanele care trec în Lituania din Belarus provin din Irak, Republica Congo, Camerun, Guineea și Iran.