MENIU

Ai rămas fără INDEMNIZAŢIA DE CREŞTERE A COPILULUI? Cum poţi fi repus în drepturi

Ce să faci dacă ai rămas fără idemnizaţia de creştere a copiului.

Începând din anul 2012, statul poate suspenda dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru cei care nu îşi achită obligatiile fiscale.

Mai exact, in cazul in care beneficiarii acestui ajutor nu isi achita taxele si impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an, dreptul la plata va fi suspendat pe o perioada de 5 luni. Totusi, cei care nu si-au platit la timp impozitele pot fi repusi in drepturi daca indeplinesc unele conditii, scrie avocatnet.ro.

Incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la indemnizatia de crestere a copilului, familiile beneficiare au obligatia sa isi achite impozitele si taxele fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate.

Conform reglementarilor legale, acestia pot achita impozitele pana la 31 martie a fiecarui an. Daca, pana la aceasta data, primarul constata ca nu a fost indeplinita obligatia de plata, atunci va suspenda, prin dispozitie, dreptul la indemnizatia de crestere a copilului pentru o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

Totusi, daca beneficiarii reusesc, in cursul celor 5 luni, sa isi achite obligatiile, statul va relua plata indemnizatiei de crestere a copilului, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii, dupa cum au declarat pentru AvocatNet.ro reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.

Concret, potrivit institutiei, pentru a fi repusi in plata, beneficiarii indemnizatiei vor transmite agentiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administratiei publice locale prin care se face dovada achitarii obligatiilor de plata catre bugetul local.

Pe de alta parte, insa, daca pana la sfarsitul perioadei de 5 luni, nu sunt achitate obligatiile fata de bugetul local, drepturile inceteaza definitiv, atentioneaza sursa citata.

Atentie! Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de indemnizatie de crestere a copilului.

Nota: Aceste reglementari nu sunt valabile doar pentru beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului, ci si pentru cei care primesc ajutor social sau alocatie pentru sustinerea familiei.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.