MENIU

Ai predat cheia casei si ai scăpat de credit. BNR: Acest lucru duce la falimentul unei bănci

Legea privind darea în plată, aşa cum este acum redactată, nu răspunde unei probleme sociale, ci îi avantajează pe cei care au cumparat imobile înainte de criză, în scop speculativ, şi poate genera falimentul unei bănci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.

"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine, scrie ziare.com.

Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate a bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului", arata oficialul BNR.

Cinteza a mai spus ca, cel putin in forma in care este redactata, legea nu numai ca ii favorizeaza pe speculatori, dar va omori si creditarea.

"Bancile vor creste avansul! Acum este 15% - 20. Va urca spre 40% - 45% lejer! Legea nu este facuta sa ii protejeze pe cei care au cu adevarat nevoie de protectie sociala", a explicat Cinteza.

Mai multe articole despre:
bancă BNR credite