MENIU

Ai avut COVID-19? Este foarte posibil să produci anticorpi o viață întreagă - Concluziile celui mai nou studiu

Ai avut COVID-19? Este foarte posibil să produci anticorpi o viață întreagă - Concluziile celui mai nou studiu

Un nou studiu privind imunitatea la coronavirus vine să confirme, încă o dată, că formele ușoare de COVID-19 oferă o mai mare protecție după vindecare. Persoanele care au suferit de o formă mai ușoară de boală au celule ale măduvei osoase care pot produce anticorpi timp de decenii, deși variantele coronavirus ar putea diminua o parte din protecția oferită. Concluziile au fost prezentate de cercetătorii de la o universitate americană.

Imunitate prelungită după infectările ușoare COVID-19

Persoanele care au fost bolnave de COVID-19, prezentând o formă ușoară, continuă să aibă celule imunitare în organism care creează anticorpi împotriva SARS-CoV-2 după mai multe luni de la recuperare, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Washington din St. Louis, Missouri și publicat la sfârșitul lunii mai în revista Nature.

Cercetătorii americani sugerează că inclusiv cazurile uşoare de COVID-19 le oferă celor care au suferit boala o protecţie durabilă de anticorpi, fiind posibil ca "o formă repetată a bolii să nu fie atât de frecventă".

Astfel că mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2 vor produce probabil anticorpi împotriva virusului pentru cea mai mare parte a vieții lor. Asta sugerează cercetătorii care au identificat celule producătoare de anticorpi cu durată lungă de viață în măduva osoasă a persoanelor care s-au vindecat după forme ușoare de COVID-19, menționează studiul.

Anunțul făcut în primul an de pandemie, în toamna anului 2020, despre scăderea rapidă a anticorpilor după infecția COVID-19 care conducea la concluzia că imunitatea nu ar dura prea mult timp a dus la interpretări greșite în mass-media, susține autorul principal al studiului Ali Ellebedy, de la Universitatea Washington. Expertul subliniază că este vorba de o interpretare eronată a datelor.
Este normal ca nivelul de anticorpi să scadă după o infecţie acută, dar nu scad la zero, ci se stabilizează, a explicat Ellebedy. În aceste cazuri au fost găsite "celule producătoare de anticorpi la persoane chiar şi după 11 luni de la primele simptome.

"Aceste celule vor trăi şi vor produce anticorpi tot restul vieţii persoanelor. Este o dovadă solidă a unei imunităţi durabile", a explicat cercetătorul american, relatează Agerpres.

Formele ușoare de COVID-19 înseamnă mai multe celule în măduva osoasă care produc anticorpi

Pentru a identifica sursa producerii anticorpilor, Ellebody a prelevat mai multe mostre de măduvă osoasă.

În timpul unei infecţii virale, celulele imunitare producătoare de anticorpi se înmulţesc rapid şi circulă prin sânge şi duc la o creştere explozivă a numărului de anticorpi. Odată rezolvată infecţia, majoritatea acestor celule mor iar nivelul de anticorpi din sânge descreşte. Dar o mică populaţie de celule producătoare de anticorpi, numite celule plasmatice cu viaţă lungă, migrează spre măduva osoasă şi se instalează acolo, de unde secretă continuu niveluri scăzute de anticorpi în fluxul sangvin pentru a ajuta corpul să se protejeze la o altă întâlnire cu virusul, au explicat cei de la Universitatea din Saint Louis.

Cercetătorii au obţinut mostre de măduvă osoasă de la unii participanţi la studiu, precum şi mostre de la 11 persoane care nu trecuseră prin boală. După ce le-au comparat, au observat că nivelurile de anticorpi din sânge au scăzut rapid în primele luni după boală iar apoi s-au stabilizat, unii anticorpi fiind detectabili chiar şi după 11 luni de la boală, relatează Agerpres.
În plus, cercetătorii au mai identificat că 15 din cele 19 mostre de măduvă prelevate de la persoanele care trecuseră prin boală conţineau celule producătoare de anticorpi îndreptaţi special împotriva coronavirusului.

Cercetătorii au prelevat mostre de sânge la interval de trei luni, începând după o lună de la primele simptome ale infecției, pentru a verifica dacă persoanele care au suferit cazuri uşoare de COVID-19 au celulele plasmatice de lungă durată împotriva SARS-CoV-2. 
Majoritatea participanţilor la studiu au suferit forme uşoare de COVID-19 și doar şase au avut nevoie de spitalizare.