MENIU

Adevărul despre Masterplanul de Transport

Avem autostrăzi puţine, dar foarte scumpe. Asta reiese dintr-o analiză a Societăţii Academice Române, prezentată de România Curată, care arată cum preţurile şoselelor de mare viteză aproape se dublează faţă de cele trecute în Master Plan. 

Analizele prezentate de România Curată desfiinţează MasterPlanul de transport. Adică tocmai documentul oficial al statului român, care arată strategia pentru investiţiile în transport, precum şi alocările de fonduri europene pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020.

În primul rând, se vorbeşte despre o planificare nerealistă a proiectelor. Şi asta pentru că sunt prevăzute prea multe pentru următorii ani, şi pentru toate se estimează că vor fi terminate în timp record. O altă critică vizează alocarea disproporţionată a fondurilor. Mai exact, dintr-un total de 42 de miliarde de euro, până în anul 2030, aproape 24 de miliarde de euro vor fi destinate doar sectorului rutier.

Dar haideţi să vedem cum arată calculele pentru autostrada Sibiu - Piteşti. Potrivit unei hotărâri de guvern din iulie, proiectul ar avea un traseu de 123 de kilometri, şi un preţ de 3,34 miliarde de euro. În MasterPlan, pentru aceeaşi distanţă este prevăzută suma de 1,67 de miliarde de euro. Iar potrivit Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, traseul este mai scurt cu cinci kilometri, dar preţul este mai mare decât în MasterPlan.

Cei de la România Curată compară costurile pe kilometru cu cele de la autostrada Bechtel, una dintre cele mai păguboase afaceri pentru ţara noastră. Compania de infrastructură spune că tarifele aproape duble au o serie de justificări. Faptul că traseul este mai lung cu cinci kilometri faţă de cel iniţial, că la început nu se luase în calcul Taxa pe Valoarea Adăugată şi că nu s-a ţinut cont de exproprieri. Mai mult, tariful actual este asemănător cu cel prevăzut într-un studiu de fezabilitate vechi, din anul 2008.

Există şi alte exemple, semnalate de România Curată. De exemplu, Centura Capitalei. Pentru o distanţă de 102 km, în MasterPlan este prevăzut un cost de 1,33 miliarde de euro, în timp ce în Programul Infrastructură Mare, calculele depăşesc două miliarde de euro.

Diferenţe sunt şi la proiectul Piteşti - Craiova. Între cele două proiecte şi o prezentare a celor de la Infrastructură Mare vedem atât două distanţe diferite, cât şi trei sume posibile ale proiectului.