MENIU

Adevărul despre dieta raw-vegan pe care nimeni nu a avut curajul să îl spună

Împătimiții alimentației crude pot spune cu mâna pe inimă că sunt convinși că ei absorb toate vitaminele din fructe și legume, de când au adoptat acest stil de viață.

Nutriționiștii, pe de altă parte, spun că nu neapărat. Depinde despre ce alimente este vorba, în cazul unora, proprietățile se eliberează exact atunci când sunt gătite.

Keri Glassman, medic nutriționist la New York, spune: ”De la unele legume luăm mai multe vitamine și nutrienți atunci când le consumăm crude, pe altele trebuie să le gătim pentru a le folosi potențialul nutritiv la maxim.”

Alimentația raw vegan elimină din start anumite alimente, care nu pot fi consumate decât gătite, precizează DailyMail. E vorba de carne, lactate și ouă.

The American Heart Association recomandă echilibrul și nu extremele, precizând că trebuie păstrate și alimentele gătite, dar și minim 25-30 grame de fibre pe zi.

Fibrele sunt importante, întrucât stabilizează sistemul digestiv și conferă sațietate repede.

Când sunt gătite anumite alimente, mai ales la temperaturi înalte, se pierd anumiți nutrienți. Se întâmplă mai ales în cazul vitaminelor solubile în apă, cum ar fi vitamina C și B. Dar în cazul altora, e greu pentru organismul uman să le asimileze raw, oricât ar fi de nutritive, le absorbim doar dacă sunt preparate termic.

Glassman desființează mitul conform căruia orice aliment gătit este inert și nu mai aduce aport de vitamine.

Se pare că secretul unei asimilări corecte rămâne alternanța între crud și gătit. ”Mâncați variat și totul va fi bine.”

Mai multe articole despre:
sănătate dieta raw vegan