MENIU

Acord asupra programului nuclear iranian: Poziții exprimate de lideri internaționali

<p>Acord asupra programului nuclear iranian: Poziții exprimate de lideri internaționali</p>

De la Barack Obama care a salutat un acord "istoric" la Ban Ki-moon care vede un pas "spre pacea" în Orientul Mijlociu sau Benjamin Netanyahu care se teme pentru supraviețuirea Israelului, AFP prezintă principalele reacții la acordul cadru asupra programului nuclear iranian încheiat joi la Lausanne, potrivit AGERPRES.

Președintele Statelor Unite a fost primul lider care s-a exprimat la câteva minute după anunțul acordului de la Lausanne: "Sunt convins că dacă acest acord cadru va duce la un acord total și definitiv, țara noastră, aliații noștri și lumea întreagă vor fi mult mai în siguranță".

Iranul "va fi mai inspectat decât orice altă țară din lume", a adăugat el, avertizând Teheranul: "Dacă Iranul trișează, lumea va afla. Dacă vedem ceva suspect, vom efectua inspecții".

Prezent la Lausanne, secretarul de stat american, John Kerry, a comentat: "Să cerem pur și simplu Iranului să capituleze, sună bine, dar nu este o politică".

Acordul a pus capăt unui "cerc vicios care nu era în interesul nimănui", a declarat ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

În opinia sa, negocierile de la Lausanne au demonstrat că un "dialog adevărat" poate "rezolva problemele, deschide noi orizonturi".

Acordul de etapă, dacă va fi aplicat, amenință supraviețuirea Israelului, i-a spus președintelui american, Barack Obama, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat vineri de purtătorul său de cuvânt.

Benjamin Netanyahu a afirmat că acordul "nu va bloca drumul Iranului spre bombă, ci îl deschide", a adăugat purtătorul de cuvânt, Mark Regev, pe contul său de Twitter. Acesta "sporește riscul de proliferare nucleară și expune la riscul unui război oribil", a mai spus prim-ministrul.

"Este un acord de etapă care include progrese incontestabile, însă mai rămâne de lucrat", a declarat șeful diplomației franceze, Laurent Fabius.

Acordul cadru merge dincolo "de ceea ce mulți dintre noi consideram posibil în urmă cu 18 luni", a subliniat ministrul britanic de externe, Philip Hammond. "Cred că avem cadrul general al unui compromis, însă rămân probleme cheie asupra cărora trebuie să mai lucrăm", a adăugat el.

"În acest acord se află principiul formulat de președintele rus, Vladimir Putin, și anume dreptul necondiționat al Iranului de a desfășura un program nuclear pașnic", și-a exprimat satisfacția Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Acest acord "va avea un impact pozitiv asupra situației securității globale în Orientul Mijlociu, inclusiv prin faptul că Iranul va fi în măsură să participe mai activ la rezolvarea unor anumite probleme și conflicte din regiune", a adăugat Moscova.

"Cu această înțelegere, nu am fost niciodată mai aproape de a împiedica Iranul să aibă arma atomică", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, citată într-un comunicat.

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a apreciat că o "soluție completă, negociată a chestiunii programului nuclear iranian va contribui la pace și stabilitatea în regiune și va permite tuturor țărilor să coopereze urgent în legătură cu numeroasele și gravele provocări din domeniul securității cu care sunt confruntate".