MENIU

Acest hormon pe care cu toții îl avem în corp poate să ducă rapid la dependență

Dopamina este o substanță chimică secretată de creier despre care se spune că e responsabilă cu producerea plăcerii. Însă, oamenii de știință pun sub semnul întrebării această afirmație.

De-a lungul timpului mitul dopaminei a fost intens discutat în lumea științifică. De exemplu, Arif Hamid, cercetător care studiază rolul dopaminei în creier crede că dopamina nu este responsabilă pentru producerea plăcerii, ci are cu totul alt scop.

„Dopamine te face să urmărești ceva, dar asta nu înseamnă că este responsabil pentru plăcere în sine. Mulți susțin că dopamina reglează plăcerea, dar nu este întocmai adevărat", a declarat Arif Hamid.

De ce dopamina este considerată un fel de drog al plăcerii

Cel care a analizat pentru prima oară ce funcție are dopamina în corpul uman a fost cercetătorul James Olds. Mai exact, studiile acestuia datează încă din anii 1950 și 1960. Acesta a ajuns la concluzia că dopamina e implicată în producerea plăcerii, după ce a stimulat electric creierul mai multor șobolani.

Ulterior, cercetătorul Roy Wise a venit cu o ipoteză care avea mult sens atunci, numită ipoteza anhedoniei. Mai exact, persoanele cu depresie clinică tind să aibă nivele scăzute de dopamină din creier. Cu alte cuvinte, dacă ai mai puțină dopamină în corp, automat te bucuri mai puțin de lucrurile care ți se întâmplă.

Care este, de fapt, rolul dopaminei

Acest hormon are mai multe roluri în organismul nostru, dar surprinzător și fără aceste celule putem fi motivați să facem lucruri. Asta pentru că sistemele de plăcere încă sunt bune și pot fi păcălite cu zahăr.

Însp, când vine vorba despre modul în care acționează dopamina, părerile specialiștilor sunt împărțite în două tabere. Unii susțtin că este o „eroare de predicție". Ca atunci când aștepți ceva din mediul înconjurător, iar dacă acel ceva te bucură, tinzi să repeți acțiunea.
Iar alți specialiști susțin că dopamina este un semnal motivațional. Te revigorează și îți dă energie pentru un scop distinct. Hormonul ar putea fi importantă în promovarea acțiunilor. Acest lucru este susținut de cei care iau cocaină sau amfetamină și măresc doza pentru un plus de dopamină.

Sursa

Mai multe articole despre:
creier dopamină plăcere