MENIU

Absolvenții din România cer un salariu de 725 euro la primul job, dar nu primesc nici jumătate

Salarii de 725 de euro pe lună

Tinerii din România au în continuare așteptări salariale nerealiste pentru primul loc de muncă, în raport cu oferta angajatorilor.

Absolvenții din domeniul economic din România așteaptă un venit anual de 8,700 de euro pentru prima lor poziție profesională, iar viitorii angajați în domeniile IT și inginerie cred că vor câștiga 7,300 de euro, potrivit studiului trendence Graduate Barometer, care a inclus și peste 7.400 de participanți din România.

Dacă absolvenții români speră la un salariu lunar între 600 și 725 euro, companiile locale refuză să angajeze tineri fără experiență, iar cei care o fac totuși, nu oferă salarii mai mari de 300-350 euro.

Veniturile solicitate de tinerii din România reprezintă doar o treime din media așteptărilor salariale ale studenților europeni.

"De-a lungul ultimilor ani, așteptările salariale ale studenților români au continuat să scadă", afirmă Holger Koch, CEO trendence. "Doar în Bulgaria sunt mai mici. Cu toate acestea, absolvenții români nu sunt la fel de dispuși să emigreze ca absolvenții din alte țări europene", se spune în studiu.

Studenții români care iau în considerare căutarea unui loc de muncă în străinătate preferă să plece spre Germania și Marea Britanie.

Sectorul IT câștigă în importanță în rândul absolvenților cu specializări în domeniul economic

BRD Groupe Société Générale și Banca Comercială Română au reușit să rămână timp de cinci ani la rând cei doi angajatori preferați în rândul absolvenților cu specializări în domeniul  economic din România.După inversarea poziției lor în topul preferințelor din 2014, BRD rămâne pe prima poziție și mărește distanța față de concurentul său direct. Cu toate acestea, ambele sunt încă foarte departe de vârful popularității lor din 2010. Chiar dacă sectorul bancar și financiar este în continuare important pentru absolvenții în domeniul economic, sectorul IT începe să reducă decalajul. Pe lângă cele trei bănci din top 10 angajatori, trei companii IT au ocupat de asemenea poziții în partea superioară a topului, și anume Google, Apple și Microsoft.

Absolvenții din domeniul inginerie preferă companiile automotive

Pe lângă Continental, și BMW, Volkswagen, Dacia, Bosch, Daimler/Mercedes-Benz au reușit să câștige un loc în topul 20 privind atractivitatea pentru absolvenții de inginerie și IT. Acest lucru demonstrează popularitatea în creștere a sectorului automotiv. În afară de industria automotivă, absolvenții de inginerie și IT încă preferă sectorul IT atunci când sunt în căutare de potențiali angajatori.

Mai multe articole despre:
salarii absolvenţi studenţii