MENIU

5 trucuri miraculoase pentru a economisi apa. Cum să consumați maxim 3 metri cubi pe lună

Aceste trucuri vă vor face viața mai ușoară, fără a suferi mari pierderi financiare. Astăzi ne împărtășim cu exemple practice pentru a economisi consumul apă. Important – nu ne gândim câți litri de apă consumăm. Doar de dragul interesului, pentru articol, am decis să calculăm cât de mult economisim pe orice acțiune. Volumul final contează când vorbim de cheltuieli, deci uneori merită de făcut unele calcule.

1. Economisiți apa folosită de mașina de spălat

La alegerea unei mașini de spălat ne bazăm pe 2 criterii foarte importante – posibilitatea unei spălări de 30 de minute și prezența obligatorie a regimului ”ECO”. Mașina de spălat a fost procurată, una dintre cele mai ieftine, aproximativ de 200 euro. Pe lună folosim mașina de spălat aproximativ de 12-14 ori, doar la aceste două regimuri. Regimul ”scurt” consumă aproximativ 55 l de apă, iar celălalt 45 (regimul ”ECO”).

Pentru comparație – regimul standard ”Bumbac 60” consumă aproximativ 88 l de apă și 1,4 KWh de energie electrică.

Timpul de spălare de 200 minute – Regimul ”Eco bumbac 60” consumă aproximativ 45 l de apă și 0,845 KWh de energie electrică. Timpul de spălare de 215 minute – aceste 15 minute au un mare avantaj, vor economisi și apă și energia electrică.

Să presupunem că dvs spălați în fiecare zi la regimul ”Bumbac 60”. Deci, consumul de apă pe lună, numai pentru mașina de spălat va fi de 2,6 m³. Iar dacă vă veți folosi de regimul ”ECO bumbac 60”, consumul de apă va fi de doar 1,35 m³ pe lună. Luați în considerație acest fapt, mai ales dacă spălați în fiecare zi. Dacă mai adăugați și cheltuielile pentru canalizare, atunci economia este și mai semnificativă.
Spălarea manuală însă este neprofitabilă, mai ales dacă nu turnați apa într-un vas și robinetul este deschis tot timpul. 

2. Închideți robinetul din baie (mai ales când vă periați dinții)

Unii oameni se spală pe dinți sau se bărbieresc în timp ce robinetul din baie este deschis. Dacă nu le pasă de ecologie, atunci probabil sunt indiferenți și de propriul portofel. Periajul dinților durează în medie 3-5 minute, iar bărbieritul – 10 minute. Dacă un jet subțire de apă curge din robinet, atunci în timp de aproximativ un minut cheltuiți 1 l de apă. Iar dacă jetul este mai puternic, atunci în timp de doar 15-30 de secunde se cheltuie câte 1 l de apă. Acum imaginați-vă, câtă apă se pierde în timp ce vă spălați pe dinți sau vă bărbieriți.

Când vă periați pe dinți, ar fi bine să vă folosiți de două pahare cu apă – unul pentru a clăti gura, iar celălalt pentru spălarea periei. Dacă peria totuși nu sa curățat (deoarece paharul este de 250 ml), atunci porniți robinetul și spălați peria cu apă. Pentru periajul dinților este suficientă o cantitate de 500 ml de apă. Dacă vă periați dinții cu robinetul deschis, consumați de 3 ori mai multă apă.

Pentru două persoane, dimineața și seara se cheltuie doar câte 2 l de apă, în loc de 12 l. Astfel, pentru periajul dentar, într-o lună se cheltuie 60 de l de apă, în loc de aproximativ 360 l.

Doar imaginați-vă ca 360 l de apă, constituie 0,36 m³ numai pentru perierea dinților, pentru două persoane! În cazul în care este posibilă consumarea de numai 0,6m³! Învățați copiii să se folosească de pahar atunci când se spală pe dinți.

3. Rezervorul de apă pentru WC cu buton dublu (economisește aproximativ 40% din volumul de apă)

Va fi dificil de a calcula cheltuielile, deoarece nu este posibil de a număra vizitele la WC. De aceea, calculele vor fi aproximative. Deci, dacă nu aveți un astfel de buton, îl puteți pune de sine stătător. Un buton scurge întregul rezervor, celălalt – doar pe jumătate. Să presupunem că în casă sunt două persoane și că aveți un rezervor de 6 l. Admitem că fiecare merge la veceu, în medie de 6 ori pe zi. De 5 ori apăsați butonul pe jumătate la rezervor și doar 1 dată folosiți butonul cu rezervorul pe deplin. Total 10 ori a câte 3 l și 2 ori a câte 6 l de apă. Rezultatul este de aproximativ 42 l de apă pe toată ziua. Iar dacă ambii de fiecare dată foloseau rezervorul plin, s-ar fi folosit 72 l de apă. În timp de 1 lună în cazul unui buton dublu se cheltuie 1,26 m³ de apă, iar dacă nu aveți buton dublu – 2,16 m³. În general veți economisi 40% de apă, dacă instalați un astfel de buton. Imaginați-vă, cum vor scădea cheltuielile, dacă în familie sunt 4 persoane.

4. Închideți robinetul la bucătărie (veți folosi de 3 ori mai puțină apă)

O altă recomandare – asemănătoare cu cea când vă periați dinții. Faptul este că spălarea fiecărei cești sau farfurie, separat, este neprofitabilă din punct de vedere a consumului de apă. Și dacă nu vă simțiți inconfortabil atunci când există vase murdare la bucătărie, este logic să spălați cel puțin 3-4 cești sau farfurii. Principiul este același, ca și în cazul periajului dentar – înmuiați vasele, opriți apa din robinet, frecați vasele cu un burete, apoi porniți robinetul și clătiți-le. Întotdeauna înmuiați preventiv vasele și tigăile, care se spală mai greu și necesită mai mult timp (spre exemplu, după ce ați gătit terci de lapte sau hrișcă). Este complicat să calculăm cât economisim la spălarea vaselor. Să admitem că în timpul spălării vaselor după cină, robinetul este deschis aproximativ timp de 15 minute, iar dacă depuneți un pic de străduință, puteți spăla vasele timp de 5 minute (atunci consumul scade de 3 ori). Volumul de apă consumat deja îl cunoașteți, dacă vă întoarceți la punctul nr.2.

Apropo, mașina de spălat vase, chiar și pentru o persoană este foarte benefică, în ceea ce privește consumul de apă. Dar are un dezavantaj – dacă veți spăla câte o ceașcă de fiecare dată, atunci vă economisiți doar puterile dvs și nu resursele de apă. Mașinile moderne de spălat vase de asemenea au regimul ”ECO”, care va economisi atât apa cât și energia electrică.

5. Altele

Aici se includ alte lucruri mărunte, pe care le facem automat. Spre exemplu – pentru a vă spăla pe cap, o dată la două zile, cheltuiți aproximativ 15 minute, iar spălarea după muncă sau seara înainte de culcare, durează aproximativ 5 minute. Apropo, consumul de apă în duș va fi redus dacă vă veți folosi de o duză de duș cu un număr mare de găuri.

Spălați legumele și fructele imediat (cu excepția rădăcinoaselor): aranjați-le într-un vas mai adânc, turnați apă, spălați-le bine, apoi clătiți fiecare fruct separat. Dacă aveți nevoie să spălați ceva urgent, folosiți-vă de un vas mai mare (poate fi de plastic), dar nu folosiți robinetul.

Apropo, despre robinete. Robinetele moderne, cu mânere de pârghie, contribuie la consumul moderat de apă, deoarece acestea se pornesc și se opresc imediat. De exemplu – clătiți fața, opriți robinetul, aplicați pe față produsul preferat, apoi porniți robinetul din nou și spălați-vă. Nu este vorba de economie, ci de faptul că nu aveți nevoie de apă în acest moment. La ce bun să curgă în zădar? Mai ales pe timp de vară, când consumul de apă este mai mare, în comparație cu sezonul rece.

sursa

Mai multe articole despre:
economie apă