MENIU

18,5 milioane de teste de salivă, repartizate către inspectoratele şcolare. Peste jumătate din testele antigen au fost CONFIRMATE de PCR - anunțul ministrului Cîmpeanu

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Astăzi au fost repartizate către inspectoratele şcolare 18,5 milioane de teste de salivă pentru elevi şi personalul din şcoli. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în ședința de astăzi a Executivului. În context, ministrul a precizat că, în ultimele zile, din 3.000 de teste de salivă raportate, 2.000 au fost confirmate cu test PCR şi 1.000 au fost infirmate, ceea ce arată că eficienţa acestor teste este în jur de 66%.

În privinţa licitaţiile pentru testele din şcoli, Sorin Cîmpeanu a spus că lucrurile s-au deblocat. Mai exact, în prezent a fost receptat un prim lot de 10 milioane de teste, la care s-au adăugat alte 2,6, respectiv 5,6 milioane de teste şi "tocmai a semnat repartiţia pentru alte 18,5 milioane de teste".

”Deci, în acest fel, este asigurat procesul de testare a elevilor şi a cadrelor din învăţământ, pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu finalizarea acestei crize sanitare. Există teste, important este să le folosim responsabil”, a arătat Cîmpeanu. 

Potrivit ministrului, se constată o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatului testelor, și asta deoarece, în ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, 2.000 dintre ele fiind confirmate şi 1.000 infirmate. 

”Precizia acestor teste pe salivă este de 66%, iar asta arată că nivelul înţelegii importanţei testării a crescut şi corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut.  În ipoteza în care s-ar renunţa la testarea prin teste cu salivă vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită, pentru a asigura starea de siguranţă sanitară a şcolii, eu nu ştiu un răspuns. Vă amintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal şi faringian la dispoziţia şcolilor, care au fost folosite într-un procent de 2%, deci au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a arătat ministrul Educaţiei.