MENIU

Mihai Fifor, ministrul interimar de Interne, a desemnat un nou șef al Jandarmeriei

<p>Mihai Fifor, ministrul de Interne</p>
Mihai Fifor
<p>Mihai Fifor </p>

Mișcarea de ultimă oră a ministrului intermar de la Interne, Mihai Fifor. Al treilea om din PSD a anunțat luni, într-o declarație de presă, că l-a demis pe șeful Jandarmeriei, Ionuț Cătălin Sindile. Înlocuitorul lui Sindile este un alt personaj controversat: șeful Jandarmeriei Craiova, Constantin Florea, despre care se spune că ar fi "omul de casă" al Oguței Vasilescu. 

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunțat luni, la ora 18,00, în cadrul unei declaraţii de presă, la sediul MAI, că a dispus încetarea împuternicirii în funcţie a inspectorului general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Sindile.

Noul șef al Jandarmeriei este generalul de brigadă Constantin Florea, inspectorul-șef de la Jandarmeria Dolj.

Despre Florea, Mihai Fifor a spus că are experiență în Jandarmerie de 30 de ani și este "unul dintre puținii generali ai Jandarmeriei Română".

"Așteptarea mea de la generalul Florea este să facă de îndată o analiză a activității Jandarmeriei Române, urmând ca acesta să îmi prezinte în maxim o săptămână primele măsuri privind eficientizarea activității acestei instituții", a declarat Mihai Fifor.

Ministrul interimar a mai spus că de azi i-a delegat atribuțiile de purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarului de poliție Georgian Drăgan, care va avea comunicări zilnice cu presa.

Informația potrivit căreia Mihai Fifor a luat decizia de a-l demite pe șeful Jandarmeriei a fost anunțată în premieră de Realitatea TV. Demiterea vine cu doar câteva zile de împlinirea unui an de la mitingul diasporei din 10 august 2018, în care Cătălin Sindile a avut un rol controversat.

La acel moment, Sindile era adjunctul instituției, iar împuternicit ca Inspector general al Jandarmeriei Române era Sebastian Cucoș.

"Ionuț Șindile pleacă din fruntea Jandarmeriei Române. În locul lui vine Constantin Florea, sef al Jandarmeriei Craiova, spun sursele mele", a scris jurnalista Realitatea TV Ionela Arcanu pe pagina sa de Facebook.

La mitingul din 10 august 2018, Jandarmeria Craiova a trimis cei mai mulți oameni pentru a face "ordine" în Piața Victoriei.

Ce a făcut noul şef al Jandarmeriei la protestele din 10 august? Presa l-a identificat la acel moment pe Ionuţ Sindile printre jandarmii din Piaţa Victoriei. Era îmbrăcat în alb, la fel ca toţi şefii din instituţie care au coordonat intervenţiile de la protest.

Sindile, originar din Teleorman, a fost numit de Carmen Dan în fruntea Jandarmeriei la 4 zile după ce sute de români au fost gazați și bătuți, la mitingul diasporei.

Pe 21 septembrie 2018, Cătălin Ionuț Sindile a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă de către procurori în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, alături de Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei, dar și alături de cel care este și actualmente șeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, precum și alături de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Cătălin Ionuț Sindile a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe 15 august 2018, imediat după scandalul iscat de violențele de la mitingul din 10 august, produs în timp ce la conducerea Jandarmeriei se afla Sebastian Cucoș.

Ionuţ Cătălin Sindile are 41 de ani, a absolvit Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", la arma jandarmi, în anul 2000 şi are o experienţă de 19 ani în Jandarmeria Română. Sindile a mai desfăşurat activitate profesională în cadrul Jandarmeriei Române, inclusiv mai multe misiuni internaţionale sub egida Uniunii Europene.

Viitorul șef al Jandarmeriei, Constantin Florea, în vârstă de 53 de ani, a fost inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi „Mihai Bravul" din Craiova. Între 2005 și 2009, el a fost comandant adjunct al Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzeşti" Craiova, iar înainte de asta a deținut funcția de adjunct al comandantului şi Şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Județean Dolj.

Constantin Florea a absolvit Colegiul Național de Apărare, dar și Colegiul Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul" Bucureşti.

Parchet: Acțiunea Jandarmeriei din 10 august, nelegală. Raportul oficial al intervenției, falsificat

Mihai Fifor a reacționat după incidentul de la Galați. Acesta scrie, pe Facebook, că atitudinea polițiștilor care au ignorat minora plină de sânge este inadmisibilă și amenință cu sancțiuni drastice.

Crimele lui Gheorghe Dincă sunt anchetate, într-adevăr, acum de DIICOT, însă implicarea iniţială a poliţiştilor în acest dosar este de notorietate. Procurorul care s-a ocupat de caz, dar şi agenţii de poliţie care n-au intervenit în curtea lui Gheorghe Dincă în acea noapte de joi spre vineri sunt şi ei audiaţi la rândul lor, pentru eventuale deficienţe în acţiunile luate.

Poliţiştii de la Caracal au abordat chiar şi presupuşi interlopi din zonă pentru identificarea maşinii care până la urmă s-a dovedit a fi a lui Dincă.

Mihai Fifor, ministrul interimar de Interne, a fost întrebat cum comentează dezvăluirile că fostul șef interimar al IPJ Olt încerca să obțină informații de la interlopi în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu, oferind date din dosar.

Mihai Fifor a răspuns scurt, pentru sursa amintită: "Cazul Caracal e la DIICOT, nu la Poliție”.