MENIU

14 decembrie 1989. Misterul "Revoluției de la Iași". Cine a cerut prima dată plecarea lui Ceaușescu

Manifestul protestului din 14 decembrie 1989

Unul dintre cele mai controversate momente ale lunii decembrie 1989, în cursul căreia s-a prăbușit regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu, este legat de evenimentele de la Iași, din 14 decembrie. Catalogate fie ca „revoluţie eşuată” sau „scânteia Revoluţiei române", fie ca un pretext pentru obţinerea unor titluri şi merite postrevoluționare.

În urmă cu 32 de ani, un grup de ingineri ieşeni punea la cale o conspiraţie pentru organizarea unor manifestaţii de amploare împotriva orânduirii socialiste. Organizatorii au cerut inclusiv sprijinul Ambasadei sovietice, însă complotul a fost deconspirat, iar când la Timişoara avea loc mitingul de solidaritate cu Laszlo Tokes, la Iaşi se făceau primele arestări, potrivit Revolutions.

Una dintre coincidențele care a alimentat numeroase scenarii vizează chiar titulatura grupului de opozanți ieșeni: Frontul de Salvare Națională, aproape identică denumirii de Frontul Salvării Naționale, în numele căruia Ion Iliescu și gruparea din jurul său au preluat conducerea României după data de 22 decembrie.  

Împreună că Frontul Popular Român, Frontul de Salvare Națională îi chema pe ieșeni, pe 14 decembrie, la o demonstrație în Piața Unirii de unde să se deplaseze în Piața Palatului Culturii. Obiectivul era protestul împotriva terorii și dictaturii ceaușiste. În textul chemării se scria: „A sosit ceasul descătușării noastre. Să punem capăt foamei, frigului, fricii și întunericului care stăpânesc de 25 de ani. Să punem capăt terorii dezlănțuite de dictatura ceaușistă care a dus un popor întreg în pragul deznădejdii. (...) Stă în puterea noastră și numai a noastră să ne eliberăm de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodată țara noastră,” se spunea în manifestul lansat pe strazilșe Iașiului, pentru a-i mobiliza pe oameni, potrivit Europa Liberă România.

Coordonatorii protestului solicitau și instituțiilor de forță -Armata, Miliția și Securitatea- să dea dovadă de curaj, patriotism și clarviziune politică și să le sprijine acțiunile.

Instituțiile interpelate au reacționat, dar în sens invers. Miliţia, Securitatea și chiar pompierii au desfășurat dispozitive impresionante în Piaţa Unirii, iar staţia de tramvai din zonă a fost desfiinţată, pentru a nu permite descinderea unui număr mare de persoane. Așa se face că mitingul care urma să aprindă scânteia revoltei n-a mai avut loc.

Evenimentele de la Iași aveau loc în contextul în care, cu 2 luni în urmă, unul dintre cei mai importanți intelectuali locali, scriitorul Dan Petrescu, a intrat în greva foamei ca semn de protest față de realegerea lui Ceaușescu în fruntea PCR.