MENIU

1 din 3 copii din România are cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Raluca Turcan anunță măsuri pentru protecția acestora

Raluca Turcan. Foto: Inquam / George Călin

150.000 de copii români cresc fără părinții lor, care au plecat la muncă în străinătate. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a deplâns situația și a anunțat că autoritățile au în plan construirea a 150 de centre de zi pentru aceștia. 

”Dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri. Cifrele sunt îngrijorătoare: 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% au un singur părinte plecat a muncă în străinătate”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că acești copii, care reprezintă ”o componentă extrem de vulnerabilă a societăţii” trebuie să beneficieze de sprijin pe mai multe planuri pentru ”a-și găsi o cale în viață”. Turcan a mai spus că nu toţi copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate beneficiază de ajutor social, pentru că sunt cazuri în care familiile în care au rămas primesc bani de la cei plecaţi, ”însă ei sunt în comunităţi vulnerabile şi în jurul lor se dezvoltă sărăcia”

”Aşadar, un copil dintre trei a rămas, practic, complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora”, a adăugat Turcan marți, la conferința ”Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate - importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport”, organizată de ”Salvaţi Copiii”, în parteneriat cu MMPS.

”Aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic, ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă. (...) Binele pentru aceşti copii se construieşte atunci când contribuim cu toţii la el. Cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate s-i atingă pe toţi cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa (...) şi de aceea parteneriatele cu cei care reprezintă exemple de bună practică sunt cele care pot să ne ducă acolo unde exisă cea mai mare vulnerabilitate”, a mai spus ministrul.

În acest context, Turcan a anunțat că autoritățile au în plan construirea a 150 de centre de zi care să împiedice separarea copiilor de familiile lor. 

”Pentru prima dată, am inclus infrastructura socială cu sprijin de construcție de centre de zi astfel încât să sprijinim copiii să rămână în familiile de care provin, dar să le oferim educație pe timpul zilei. Propunerea Ministrului Muncii în Planul Național de Redresare și Reziliență este să alocăm 50 de milioane pentru crearea unei rețele de 150 de centre de zi care să asigure astfel de servicii de prevenire a separării copiilor de familie în orașe și comune și, de asemenea, să menținem aproximativ 4.500 de copii în familie”, a anunțat Turcan.