Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

GUVERNUL PONTA 3. Gabriela Szabo, avizată pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

Tuesday, 04 March 2014, 12:25 Sursă: Mediafax

GUVERNUL PONTA 3. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 24 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi două abţineri. Audierea a durat o oră şi jumătate.

Szabo a afirmat în faţa membrilor comisiilor că îşi propune să creeze o strategie de dezvoltare a sportului românesc pe zece ani, care să fie preluată şi de cei ce îi vor succeda la conducerea MTS.

"Sunt extrem de onorată şi ştiu ce cade pe umerii mei din acest moment. Primul obiectiv este maximizarea şanselor sportivilor români la competiţiile internaţionale, în special la Jocurile Olimpice. Trebuie să revigorăm sporturile unde România are şanse la medalii. Avem nevoie de o bază largă de selecţie la nivelul sportivilor, de aceea ne dorim să mergem în paralel cu sportul de masă. Din păcate, funcţionăm cu piramida orientată cu vârful în jos şi de aceea avem performeri din ce în ce mai puţini. Vreau să fac o strategie pe cel puţin zece ani la MTS, astfel ca indiferent cine vine după mine să nu fie nevoit să schimbe nimic", a spus Szabo.

Fosta atletă consideră că nu lipsa banilor este cea mai mare problemă a sportului românesc, ci faptul că nu mai este la modă să fii campion.

"Ce-i lipseşte sportului? Părerea generală este că lipsa fondurilor este principala cauză. Nu, sportului îi lipseşte motivaţia autentică a sportivilor şi antrenorilor. Nu mai e la modă să fii campion. Avem nevoie de cluburi puternice. România a fost în vârf în sport şi putem reveni acolo. Resursa umană nu aşteaptă decât un semn, dar avem nevoie de tehnologie de ultimă generaţie, pentru că sportul nu se mai face la nivel empiric. Nu banii atrag performanţa, ci performanţa atrage banii", a afirmat ea.

Majoritatea membrilor comisiilor a salutat desemnarea fostei sportive ca ministru al Tineretului şi Sportului. Deputat Anghel Stanciu a lăudat numirea Gabrielei Szabo şi i-a dat un mărţisor.

Deputatul Raluca Turcan a spus că Szabo este singura persoană potrivită pentru a ocupa un post de ministru în cabinetul Ponta III şi a felicit-o pentru faptul că a aceptat funcţia.

Senatorul Marko Bela a declarat că UDMR o va susţine pe Gabriela Szabo, precizând că sportul nu trebuie să se supună rigorilor economiei de piaţă şi trebuie susţinut de stat.

Deputatul Radu Zlati a avertizat-o pe Szabo că nu va putea face performanţă la MTS, pentru că nu va avea bani. "Pe de o parte v-aş felicita, dar pe de altă parte v-aş plânge de milă, pentru că fără bani nu veţi putea obţine performanţă", i-a transmis parlamentarul.

Senatorul Cristia Anghel a ţinut să-i atragă atenţia Gabrielei Szabo că intră în politică prin acceptarea acestei funcţii, iar răspunsul ei a fost: "Nu aparţin niciunui partid politic şi nici nu-mi doresc acest lucru. Eu sunt Gabriela Szabo."

Senatorul Dumitru Oprea a criticat faptul că fosta sportivă a ajuns cu zece minute întârziere la comisie. Szabo şi-a cerut scuze pentru întârziere, precizând că a zăbovit de la 09.30 în biroul senatorului Ecaterina Andronescu.
Fosta atletă Gabriela Szabo a fost desemnată, luni, pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Cabinetul format de USD cu UDMR. Printre cele mai importante performanţe din cariera ei sportivă se numără titlul de campioană olimpică la Sydney, în 2000, în proba de 5.000 de metri, medalia de argint la 1.500 de metri la JO de la Atlanta (1996) şi de bronz la Sydney, cele trei medalii de aur de la Campionatele Mondiale în aer liber, la Atena (1997 - 5.000 de metri), Sevilla (1999 - 5.000 de metri) şi Edmonton (2001 - 1.500 de metri), patru prime poziţii la Campionatele Mondiale de sală şi un titlu de campioană europeană în sală, la Gent (2000 - la 3.000 de metri).
Din februarie 2013, Gabriela Szabo a fost consilier al fostului ministru Nicolae Bănicioiu.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ