Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vreţi să schiaţi de Crăciun? Ce pârtii sunt deschise şi câţi bani trebuie să scoateţi din buzunar

Wednesday, 23 December 2015, 17:30 Sursă: REALITATEA.NET

În staţiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la peste 2.000 de metri altitudine. În Valea Dorului şi Valea Soarelui a nins, iar pârtiile sunt acoperite cu un strat de zăpadă naturală care măsoară aproximativ jumătate de metru.

La Azuga se schiază pe două pârtii pentru începători, dar şi pe o porţiune din golul alpin Sorica, unde stratul de zăpadă naturală atinge 40 de centimetri. Astfel, se schiază pe pârtia Cazacu şcoală, care are o lungime de 120 de metri, şi Cazacu începători, cu o lungime de 350 de metri, ambele pârtii fiind acoperite cu un strat de 20-25 de centimetri de zăpadă artificială.

În staţiunea Buşteni nu se schiază, însă turiştii se pot distra în parcul de la baza domeniului schiabil al staţiunii.

"Pârtia Kalinderu este pregătită din punct de vedere tehnic, dar din cauza temperaturilor ridicate nu avem zăpadă. În schimb este deschis fun-park-ul", a declarat administratorul pârtiei, Mihai Dobre, potrivit Mediafax.

Începând de marţi, braşovenii şi turiştii pot schia în Poiana Braşov, în partea superioara a Masivului Postăvarul, unde starea pârtiilor este bună, iar stratul de zăpadă măsoară aproximativ 40 de centimetri, cea mai mare parte fiind zăpadă artificială.

Pentru ca pârtiile să fie practicabile în partea superioară a masivului, s-au utilizat aproximativ 32.000 de metri cubi de apă din lacul artificial situat pe platoul Ruia pentru producerea de zăpadă artificială.

"În acest moment, în lacul de acumulare sunt aproximativ 115.000 metri cubi de apă, dintr-un total de 140.000 metri cubi. În funcţie de condiţiile meteo, se va continua înzăpezirea artificială în partea superioară şi, dacă este posibil, în partea inferioară a masivului. Sistemul de înzăpezire cu lăncii funcţionează la temperaturi de -4 grade Celsius, iar tunurile la -2 grade Celsius“, a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

În prezent, sunt funcţionale patru instalaţii pe cablu: telecabina Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia şi teleschi Ruia.

Tarifele, aproape neschimbate faţă de anul trecut

O urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între 6 şi 12 ani. Urcarea şi coborârea costă 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii. În ceea ce priveşte accesul pe puncte la telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpă, cu 240 puncte, costă 530 de lei pentru adulţi şi 290 de lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă pot opta şi pentru abonamente la transportul pe cablu, care diferă în funcţie de ore, preţul încadrându-se între 60 şi 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcări nelimitate costă 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu, 1.000 de lei (600 de lei pentru copii). Cele mai aglomerate pârtii din Poiana Braşov sunt Bradul, Lupului, Drumul Roşu şi Sulinar.

Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul Roşu (4.725 metri) şi Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienţă sunt pârtiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) şi Kanzel (297 metri). Pârtiile din Poiana Braşov au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

La Poiana Braşov a fost deschis, marţi, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT), în urma unui proiect cu fonduri europene, în valoare de aproape 500.000 de lei. Tot în cadrul proiectului a fost realizat şi site-ul de promovare şi informare al CNIPT, care cuprinde o bază de date cu informaţii despre Poiana Braşov: structuri de primire turistice (hoteluri, moteluri, pensiuni, vile, campinguri), atracţii turistice, hărţi şi trasee turistice, căi de acces, evenimente, adrese utile, informaţii utile, în limbile română, engleză, franceză şi germană.

Alte articole din: LIFESTYLE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE