Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Truc esențial ca să nu fii furat de hackeri: cum alegi o parolă sigură și ușor de memorat

Tuesday, 30 April 2019, 14:23 Sursă: REALITATEA.NET

Parolele unice și ușor de ținut minte sunt mai eficiente decât schimbarea periodică a acestora și te învață și cum să le creezi, explică cercetătorii.

Lucrurile de care ar trebui să ții cont când îți creezi o parolă unică

O idee destul de bună ar fi să iei trei, maximum cinci cuvinte care nu au nici o legătură cu tine, nu au sens împreună și nici nu sunt folosite foarte des. Apoi selectează prima literă de la fiecare cuvânt, iar între ele adaugă un semn precum: @, /, #, etc. Astfel, vei avea o parolă unică și foarte ușor de reținut.

În plus, pentru mai multă siguranță poți apela și la asocieri. Astfel, dacă să zicem că tu asociezi Facebook-ul cu albastrul din logo, ai putea să adaugi cuvântul „albastru" – eventual, cu majuscule – la finalul șirului static.

De exemplu, dacă fraza la care te gândești este „Twinkle Twinkle Little Star, How I Wonder What You Are", iar caracterul special este „#", atunci parola pentru Facebook ar fi ceva de genul: T#T#L#S#Hblue. Nu e greu de ținut minte.

Ce nu ar trebui să faci atunci când îți creezi o parolă

În primul rând nu folosi clișee, cuvântul „parolă" nu este parola sigură în niciun caz și nici următoarele asocieri de cifre „1234" sau „4321".

În al doilea rând - nu folosi parole prea lungi, deoarece sunt foarte greu de ținut minte. Încearcă să folosești un număr maxim de 12 caractere.

Și nu în ultimul rând: nu folosi niciodată aceeași parolă. O parolă eficientă este o parolă de unică folosință, asta pentru că dacă cineva îți sparge parola automat va avea acces la toate conturile tale.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE