Telefonul chinezesc care te usucă de bani! Cât trebuie să muncești ca român să îți iei unul?

Monday, 06 May 2019, 19:46 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Chinezii de la Huawei au un nou telefon incredibil: Mate X. E pliabil, are un ecran imens care poate deveni tabletă și are o mulțime de camere foto bune. Toate acestea vin însă cu un cost, iar costul nu-i deloc mic. 

Huawei Mate X e, în 2019, cel mai scump telefon din lume. Are un preț de 2.600 de dolari. Dacă se păstrează strategia din ultimii ani, în România ar ajunge la un preț de circa 12.000 de lei.

Cât trebuie să muncești ca român pentru telefonul Huawei?

În calcul sunt incluse mai multe țări, dar ne interesează România. Pe scurt, un român ar trebui să muncească circa 81 de zile ca să și-l permită. Calculul este făcut la un salariu mediu per București de aproape 700 de dolari pe lună. Asta, în lei, înseamnă aproape 3.000 de lei.

INS are însă alte date. La finalul lui 2018 salariul mediu brut per Capitală era de peste 3.800 de lei (putem rotunji la 3.900 de lei pentru 2019).

Cu aceste date locale, cel mai scump telefon Huawei ar putea fi cumpărat în aproape 64 de zile (lucrătoare). Oricum, ceva mai mult de două luni pentru un așa telefon.

La polul opus e o țară din Africa. Cei din Addis Abeba, Etiopia, ar trebui să lucreze aproape 300 de zile pentru un Huawei Mate X. Toate aceste calcule, evident, nu țin cont de alte cheltuieli. Doar zile muncite pentru telefon.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri