Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ştiaţi că există un muzeu al Crăciunului? Unde se află şi ce pot vedea cei care îl vizitează

Thursday, 24 December 2015, 14:22 Sursă: REALITATEA.NET

Situat în centrul istoric al orașului Rothenburg ob der Tauber, la vest de Nurnberg, ideea creării muzeului i-a aparținut lui Harald Wohlfahrt, în 1981. Când s-a gândit la construcția unui astfel de muzeu, Wohlfahrt a plecat de la premisa că sărbătoarea Crăciunului are o istorie pe cât de lungă, pe atât de puțin documentată.

Orașul în care se află Muzeul Crăciunului este supranumit, la rândul său, "Orașul Crăciunului", datorită atmosferei de basm create prin celebrul Târg de Crăciun, dar și prin Muzeul Crăciunului, Magazinul Crăciunului sau Muzeul de jucării și păpuși.

Muzeul cuprinde un spațiu expozițional permanent de 2.700 de metri pătrați, oferind informații concise în limbi diferite și permițând astfel și tururile individuale, care prezintă vizitatorilor atât latura legendară a sărbătorii, cât și o solidă documentare științifică. Pot fi găsite exponate destinate copiilor, dar și oamenilor mari, începând de la brazi de Crăciun, globuri de sticlă, cărți poștale, scene biblice natale, până la decorațiuni din hârtie sau pene, candele, sfeșnice, lumânări, luminițe electrice și Moși Crăciun veseli sau triști, se mai menționează pe site-ul www.weihnachtsmuseum.com, citat de Agerpres.

Una dintre secțiunile din cadrul muzeului este dedicată istoricului împodobirii bradului de Crăciun. Având origini germanice, tradiția împodobirii pomului de Crăciun s-a răspândit în restul Europei și apoi în toată lumea, după Primul Război Mondial. Documente vechi povestesc despre un copac de Crăciun care ar fi fost decorat în jurul anului 1400 de către breasla brutarilor. Aceștia din urmă ar fi împodobit copacul cu mere, napolitane, nuci și turtă dulce. Modalitățile de decorare s-au diversificat în timp, ajungându-se la flori de hârtie sau chiar la bucăți de mezeluri, brânză sau trestie de zahăr.

O altă secțiune este dedicată istoriei lui Moș Crăciun în Germania, începând cu prima menționare a sa, într-un dicționar german din 1820.

Erzgebirge, o altă componentă a expoziției, reprezintă unul dintre cele mai mari spații de "art and crafts" din Germania, fiind pe vremuri o remarcabilă industrie de minerit în argint și cositor.

Pe lângă activitatea de expoziție, echipa muzeului este dedicată și sarcinilor tradiționale ale lucrării de muzeu: colectarea, păstrarea și cercetarea obiectelor istorice, dar și a cunoștințelor de cultură națională.

Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE