Mii de femei iraniene au postat pe Facebook poze în care nu purtau hijab

Tuesday, 13 May 2014, 15:35, Sursă: REALITATEA.NET

Mii de femei iraniene și-au dat jos vălul și au publicat fotografii pe site-urile de socializare, generând o dezbatere despre libertatea de a purta sau nu hijab, notează The Guardian.

Adaugă părerea ta

O pagină de Facebook, creată de jurnalista iraniană, stabilită la Londra, Masih Alinejad, cu 10 zile în urmă a primit peste 130.000 de like-uri, în condițiile în care numeroase femei din Iran au trimis poze în care nu purtau hijab, din parcuri, de pe litoral sau de pe stradă.

Alinejad a declarat pentru The Guardian că a fost bombardată cu mesaje și poze de la lansarea paginii "Stealthy Freedoms of Iranian Women". "Nu am prea dormit în ultimele trei zile, din cauza numărului (mare) de imagini și mesaje pe le-am primit", a mărturisit ea pentru publicația britanică.

Jurnalista a precizat că a depus toate eforturile pentru a verifica dacă imaginile au fost trimise de pe conturi reale și a cerut permisiunea înainte de publicarea lor, fără a dezvălui numele complete ale persoanelor care apar în poze.

"Nu am niciun fel de intenție de a încuraja oamenii să sfideze hijab-ul forțat sau să se opună acestuia", a declarat ea. "Vreau doar să dau glas miilor și miilor de femei iraniene care cred că nu au nicio platformă pentru a se exprima", a precizat jurnalista.

Alinejad a afirmat totodată că nu se opune purtării hijab-ului — spre exemplu, mama sa îl poartă—, dar crede că oamenii ar trebui să aibă libertatea de a alege.

"Televiziunea de stat din Iran arată doar o parte a societății, doar persoanele care poată hijab. Ea nu oferă spațiu de exprimare persoanelor cu o voce diferită, cu un stil de viață diferit", a explicat ea.

În căldura de 40 de grade Celsius a verii iraniene, multe femei forțează limitele, purtând hijab-ul desfăcut, haine sport sau coafuri pe care autoritățile le consideră "ne-islamice". În același timp, poliția religioasă se află adesea pe străzi pentru a le reprima sau aresta pe cele care sfidează regulile.