Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Lucrurile uimitoare pe care nu le știai: de unde vine numele Calea Lactee?

Friday, 03 May 2019, 14:21 Sursă: REALITATEA.NET

Numele „Calea Lactee" este antic

Înainte de luminile artificiale, cerul se vedea mult mai bine. În forma aceasta, provine din latina clasică, unde era via lactea, care la rândul ei provine din greaca veche.

Însă, mai există o poveste interesantă în mitologia greacă, care spune că Hercule ar fi fost alăptat de zeița Hera, în timp ce acesta dormea. Când s-a trezit și s-a îndepărtat, laptele din sânul său s-a vârsat în ceruri și astfel a apărut numele de Calea Lactee, pe care îl știm astăzi.

Nu se știe cât cântărește Calea Lactee

Aceasta este o curiozitate care încă le dă dureri de cap astronomilor, care vor cu orice preț să știe cu exactitate cât cântărește Calea Lactee. Până acum estimările variază de la 700 de miliarde la două catralioane, ceea ce înseamnă mai mult decât masa Soarelui.

Nu se știe câte stele sunt în Calea Lactee

La fel ca măsurarea masei, numărarea stelelor este o sarcină extrem de dificilă, pentru că multe dintre stele nu se văd, deoarece sunt acoperite de gaz şi praf.

O altă tehnică se foloseşte de viteza cu care stelele se deplasează, ceea ce ar fi un indiciu cu privire la efectul gravitaţional al stelelor vecine. Stelele variază în dimensiune, ceea ce este un element esenţial care trebuie luat în considerare.

Satelitul Gaia al ESA a găsit un miliard de stele în galaxia noastră, iar savanţii cred că numărul reprezintă 1% din total.

Mici galaxii orbitează în jurul Căii Lactee iar câteodată se izbesc de aceasta

Galaxiile mai mici se învârt în jurul galaxiei noastre, aşa cum planetele se învârt în jurul Soarelui. Câteodată, acestea se apropie prea mult de Calea Lactee şi sunt înghiţite.

Calea Lactee va intra în coliziune cu vecinul, Andromeda

Impactul va duce probabil la distrugerea celor două mari galaxii şi formarea uneia nouă. Desigur, acest lucru va avea loc peste circa patru miliarde de ani, deşi ne îndreptăm de Andromeda cu o viteză de 400.000 km/h.

De asemenea, astronomii nu au stabilit încă dacă Andromeda este mai mică sau mai mare decât Calea Lactee, un impediment fiind, desigur, distanţa mare dintre cele două.


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE