Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Liftul revoluționar care renunță la cabluri: cum funcționează?

Tuesday, 28 May 2019, 19:36 Sursă: REALITATEA.NET

Aproape un secol, lifturile au fost acționate prin cabluri. Mai ales cele care au fost instalate în blocuri de locuințe. Tehnologia hidraulică a mai adus o inovație, dar doar pentru unul-două etaje. Însă acum trecem la un cu totul alt nivel. Cei responsabili pentru această tehnologie sunt cei de la ThyssenKrupp, o firmă germană de inginerie.

Au anunțat încă din 2014 ideea unui lift care ar funcționa fără cablu. Deși a fost primită cu scepticism, trei ani mai târziu germanii deja efectuau primele teste. Acest lift folosește șine pentru a se deplasa, care funcționează ca motoare liniare.

Folosesc câmpuri magnetice pentru a face cabina să se deplaseze de-a lungul șinelor. În momentul în care liftul se oprește la un anumit etaj, șinele au capacitatea de a se roti. Astfel, liftul poate lua și traiectoria stânga/dreapta. Compania care a dezvoltat tehnologia are planuri și mai mari de atât.

Germania vrea deja un astfel de lift revoluționar

Vrea să proiecteze un sistem alcătuit din mai multe axe alăturate. Asta ar putea fi de folos în clădirile foarte înalte, în care circulă foarte mulți oameni. În locul unui singur lift pe un ax, tehnologia ar putea oferi mai multe cabine care operează într-un circuit, asemenea unui sistem de șine de metrou în interiorul unei clădiri.

Tehnologia se numește MULTI. O clădire din Germania deja a anunțat că vrea acest lift pentru locatarii săi. Din păcate, achiziția nu este una foarte accesibilă. Instalarea liftului fără cablu ar costa de cinci ori mai mult decât un sistem standard. Dar ar aduce un plus de beneficii pentru utilizatori. Iar, în timp, prețul va scădea cu siguranță. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE