Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce se vede Luna colorată de pe Pământ

Monday, 13 May 2019, 16:48 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă e să ne luăm după imaginile făcute de astronomi, Luna este cenușie. Însă, privită de pe Pământ satelitul nostru natural, pare să aibă alte culori. Cercetătorii spun că este vorba despre o iluzie produsă de lumină și de alți factori.

Dacă nu poți să crezi că Luna este de fapt cenușie, atunci te poți convige singur privind printr-un telescop foarte bun sau printr-un aparat foto cu zoom optic foarte mare.

De ce vezi Luna colorată deși este gri

Probabil o să spui că Luna este gălbuie, maronie, roșiatică sau albăstruie, însă în niciun caz cenușie. Într-adevăr, privită cu ochiul liber de pe Pământ, Luna pare să aibă altă culoare. Care este însă explicația acestui fenomen? Ei bine, totul ține de reflexia luminii Soarelui.

Luna, satelitul natural al Terrei are în compoziție foarte poține metale grele. De exemplu, fiarul se regăsește într-o cantitate foarte mică în scoarța selenară. De aceea rocile care nu-s formate din aceste metale de tranziție tind să aibă o nuanță albicioasă sau o culoare deschisă.

Metalele ușoare pierd electroni atunci când formează compuși, lăsând spații între nivelurile de energie care le țin laolaltă. Aceste spații absorb lumină și, cu cât sunt mai mari, nu devin neapărat mai luminoase, dar par să aibă o culoare mai deschisă.

De asemenea, în scoarța selenară se regăsesc elemente precum magneziu, calciu, aluminiu, oxigen, silicon, feldspat (mineral) și piroxeni (minerale din grupa silicaților).

Ca urmare a faptului că Luna nu are atmosferă, nici ape, nuanțele cenușii sunt cu atât mai evidente, cel puțin în spațiu.

Însă, culoarea Lunii mai poate fi influențată și alți factori de mediu de pe Pământ, precum: atmosfera, stratul de ozon, pulberile și poluarea, care contribuie semnificativ la colorarea Lunii. În plus, culoarea Lunii mai poate varia și în funcție de anotimp sau de locul în care te afli pe Pământ.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE