Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce avem pielea de culori diferite, dacă suntem toți oameni? Explicația specialiștilor surprinde

Tuesday, 30 April 2019, 14:21 Sursă: REALITATEA.NET

Populaţiile care locuiesc de-a lungul liniei ecuatorului au pielea mai închisă, pentru că expunerea la razele ultraviolete ce ajung pe Pământ de la Soare necesită mai multă melanină pentru protejarea pielii. Iar populaţiile care trăiesc mai departe de ecuator au o piele mai albă pentru că razele ultraviolete sunt mai puţin intense.

De ce nu avem toți aceeași nuanță de piele?

Culoarea pielii este influnțată de mai mulți factori, precum: acidul folic, care joacă un rol important în producerea de globule roșii și de vitamina D, care este esențială pentru sănătatatea oaselor. Însă, acești doi factori sunt influențati la rândul lor de razele ultraviolete, care distrug acidul folic și stimulează producerea vitaminei D, după ce pielea este expusă la aceste raze.

Cu alte cuvinte, chiar dacă intensitatea razelor UV este dictată de geografie, cantitatea care pătrunde în piele depinde de nivelul de pigmentare al pielii. Din acest motiv este nevoie de un echilibru al nuanțelor de piele.

Ce culoare aveau pielea strămoșilor noști?

Deși, pare ciudat, acum șapte milioane de ani, culoarea pielii strămoșilor noștri nu era vizibilă, deoarece pielea acestora era acoperită de păr. Însă, cercetătorii consideră că aveau o piele deschisă la culoare, asemănătoare cu cea a primatelor, care au astăzi, sub blană, o piele palidă.

Pielea a fost o reală problemă chiar și pentru strămoșii noștri, mai ales pentru cei din zonele de lângă ecuator, atunci când au scăpat de păr și s-au expus la razele UV. Astfel, pielea acestora s-a închis la culoare pentru a-i proteja de razele UV.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE