Specialiștii avertizează nu trebuie să facem rabat de la regulile de siguranță pentru transportul copiilor cu mașina. Legislația în vigoare indică reguli clare privind locul în mașină al copilului, modul de asigurare al acestuia, dar și intervalele orare în care este ideal să călătorim pentru ca cei mici să nu streseze șoferul din cauza plicstiselii sau să se pună în pericol.
Până la vârsta de trei ani, obligatoriu scaune speciale
Codul rutier din România precizează clar că până la vârsta de trei ani copilul trebuie transportat, neapărat, într-un autoturism dotat cu sistem de protecție. Adică acel scaun special pentru copii prins în trei puncte. Totodată, specialiștii spun că cel mai sigur loc pentru un copil, până la vârsta de trei ani, este scaunul central de pe bancheta din spate. Și asta fiindcă este cel mai îndepărat de punctele de impact în cazul unei coliziuni laterale. Copilul trebuie amplasat într-un scau care o centură de siguranță în trei puncte sau cu sistem de prindere ISOFIX.
Dacă scaunul este bine prins, chiar și în cazul unui impact frontal, copilul nu ar trebui să cadă sau să fie proiectat. Prinderea trebuie să fie potrivită, nici prea strânsă, să fie incomodă și să irite copilul, dar nici prea largă pentru a crea un joc la nivelul gâtului în cazul unui impact. Specialiștii spun că trebuie scoase hainele groase ale copilului tocmai pentru a putea fi prinse centurile de siguranță în mod confortabil. Tot legislația rutieră indică faptul că și după vârsta de trei ani copilul cu înălțimea mai mică de 1.35 centimetri trebuie transportat în mașină doar cu asigurat cu centuri de siguranță adaptate vârstei și greutății lor. Sunt utilizate și acele „scaune înălțătoare” care au sisteme de prindere în trei puncte, reușind să țină în poziție copilul chiar și în cazul unui accident rutier.
Citește continuarea aici.