Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cele mai vechi culori din lume au mai multe milioane de ani decât ți-ai putea imagina

Wednesday, 15 May 2019, 16:33 Sursă: REALITATEA.NET

Fosilele au culori care variază de la roșu sângeriu la purpuriu în formă concentrată, iar atunci când sunt diluate, sunt roz aprins.

Cele mai vechi culori din lume

Studiul a fost realizat de Australian National University cu ajutor celor de la Geoscience Australia și a mai multor cercetători americani şi japonezi. În cadrul studiului, cercetătorii au transformat roca în pudră, apoi au extras şi analizat moleculele organismelor străvechi.

„Analiza precisă a pigmenților a confirmat că micile cianobacterii dominau baza lanțului trofic din oceanele de acum un miliard de ani, dar explică și de ce nu existau animale le acea vreme", arată dr. Gueneli.

Rocile au fost trimise universității australiene de o companie specializată în extracția petrolului, ai cărei angajați căutau zăcăminte în deșertul Sahara în urmă cu zece ani.

„Totul are o nuanță, iar culorile există de la începutul vremurilor. Termenul corect pentru descrierea descoperirii ar fi cea mai veche culoare biologică", a subliniat omul de știință de origine germană Jochen Brocks de la Universitatea Națională Australiană, cercetator-șef în cadrul acestui studiu.

El a mai declarat că este uimit de faptul că „un asemenea pigment poate supraviețui o perioadă de timp atât de îndelungată".

Astfel, după părerea lui Jochen Brocks, compoziția izotopică a acestor molecule poate să contribuie la elucidarea misterului ce privește modul în care formele de viață mari și complexe au apărut atât de tarziu în istoria de circa 4,6 miliarde de ani a Pământului.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE