Ce să faci dacă explodează o bombă nucleară

Monday, 13 May 2019, 16:33 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Explozia nucleară reprezintă unul dintre cele mai mari coşmaruri ale omenirii, deoarece un astfel de scenariu implică pierderea a mii de vieți. Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să faci dacă o bombă nucleară ar exploda lângă tine?

În primul rând, dacă vei vedea o lumină atât de puternică încât pentru câteva clipe ai crede că Soarele însuși a explodat, urmată de o coloană fum violet închis, atunci trebuie să știi că o bombă nucleară a izbucnit chiar în apropierea zonei în care te afli.

Și asta nu e tot. Prima undă de șoc poate fi atât de puternică, încât este posibil să te dărâme din picioare. Însă, dacă reușești totuși să îți păstrezi echilibrul, înseamnă că ești norocos deoarece ai reușit să supraviețuiești unei bombe nucleare cu o energie de zece kilotone.

Cum să supraviețuiești unei bombe nucleare

Deși ți se pare ireal un asemenea scenariu, trebuie să știi că în lume există peste 14.900 de arme nucleare. Ceea ce înseamnă că detonarea unei bombe nucleare de zece kilotone sau mai puțin se numără în primele 15 scenarii dezastruoase pentru care guvernul Statelor Unite ale Americii s-a pregătit.

Totuși, dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate, fizicianul și expertului în radiații Brook Buddemeier, de la Lawrence Livermore National Laboratory are următorul sfat pentru tine.

„Evită cu orice preț să intri într-o mașină. E o greșeală imensă să crezi că metalul și sticla unui vehicul ar putea să te protejeze. Acestea nu te-ar ține departe de particulele radioactive. Pentru a te proteja de ele, ar fi nevoie să te afli sub mulți metri de pământ sau sub mulți centimetri de plumb”, a declarat Brook Buddemeier.

În plus, Buddemeiser mai spune că ar fi ideal să intri la metrou sau să intri într-o clădire mai solidă și să te poziționezi în centrul ei. Odată aflat la adăpost, e bine să rămâi acolo cel puțin 24 de ore.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri