Ce poți face cu bradul după Sărbătorile de Iarnă

Monday, 05 January 2015, 13:39 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Odată trecute Sărbătorile de Iarnă, bradul de Crăciun este, de cele mai multe ori, aruncat la gunoi. El poate deveni însă foarte folositor în gospodărie și, astfel, banii cheltuiți cu cumpărarea pomului nu vor fi deloc o pierdere.

Iată câteva întrebuințări pe care le pot avea brazii de Crăciun:

1.Într-o gospodărie este mereu nevoie de araci pentru susținerea unor legume precum tomatele sau castraveții, așa că bine curățat de crenguțe și de ace, bradul de Crăciun vă poate deveni un sprijin bun în grădină.

2.Compost din trunchiul bradului și din ace. Fie că îl mărunțiți cu ajutorul unui topor sau că aveți chiar un tocător în gospodărie, lemnul mărunțit poate fi apoi împrăștiat în grădină, la rădăcini, pentru a bloca dezvoltarea buruienilor. Pe măsură ce se va descompune, acest rest se va transforma în nutrienți pentru acel sol.

De altfel, această formă de reciclare a brazilor de Crăciun se poate transforma chiar într-o sursă de profit. La Oradea, o firmă de salubritate care adună pomii din oraș a pus la punct un sistem prin care lemnul acestora este tocat și după trei luni se transformă în compost și poate fi comercializat. Din 100 de kilograme de lemn de brad rezultă 60 de kilograme de compost. Amestecat cu turbă, acesta este ambalat în saci de plastic de 40 de litri şi vândut cu 10 lei. Cheltuielile foarte mici cu fabricarea compostului duc la un profit de câteva zeci de mii de lei pentru compania orădeană.

Lângă București, cei care au brazi dar nu au grădină, pot dona acești pomi pentru a susține un proiect de permacultură din cartierul Titan. Pomii vor fi transformați în compost și vor crește aciditatea solului pentru a-l face ideal pentru cultura afinului. Detalii: Grădina din Gura Siriului.

Articolul integral pe agrointel.ro.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: CASĂ & DECORAŢIUNI