Antibioticele ne pot lăsa fără mâncare! Legătura fatală dintre antibiotice, albine și oameni

Friday, 17 March 2017, 19:45 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Albinele tratate cu antibiotic obișnuit au șanse de 50% să supraviețuiască la o săptămână după administrarea tratamentului față de cele netratate, confom unui nou studiu. Astfel, numărul albinelor poate scădea considerabil, ceea ce ar putea afecta grav agricultura.

Potrivit Science Daily, o echipă de cercetători a descoperit că antibioticele distrug bacteriile intestinale benefice din albine, declașând un patogen dăunător care care apare și la oameni. Acest studiu este ultima descoperire care arată faptul că utlizarea excesivă a antibioticeelor ducee la îmbolnăvirea organismelor, inclusiv la oameni.

Echipa amintită anterior a observat că în urma tratamentului cu tetraciclină albinele aveau un număr mult mai mic de bacterii benefice, microbi care ajutau la blocarea patogenilor, toxinelor și la absorbția de nutrienți. De asemenea, au găsit niveluir ridicate de Serratia, o bacterie care afectează și oamenii, dar și alte animale, în albinele tratatee cu antibiotic, sugerând că mortalitatea crescută poate fi rezultatul pierderii microbilor benefici.

Stidiul amintit anterior are o relevanță foarte mare pentru agricultură, în contextul scăderii dramatice a numărului de albine. Studiul sugerează că alt factor, pe lângă poluare, insecticide și urbanizare, îl reprezintă acest tratament cu antibiotice, care avea scopul de a proteja albinele de patogeni.

„Studiul nostru sugerează că deranjarea microbiotei intestinale a albinelor este un factor, probabil unul din multele, ceea ce le face susceptibile la declin”, precizează Moran.

 

Rezultatele au fost publicate în jurnalul online PLOS Biology.

De asemenea, Moran sugerează că „oamenii nu ar trebui să se oprească în a utiliza antibioticele”, ci este nevoie de atenţie în modul de utilizare.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: DIVERTISMENT