Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Acestea sunt plantele care îţi menţin creierul sănătos

Friday, 17 January 2014, 15:15 Sursă: REALITATEA.NET

Omul de stiinta si-a indreptate atentia spre plante, explicand ca au fost cercetate complet doar 10% din cele 350.000 de plante de pe Pamant.

Nu intamplator in lumea vegetala s-au facut descoperiri care au permis crearea unor medicamente contra bolii Alzheimer. De pilda,rivastigmina (indicata in tulburarile de memorie la pacientii cu Alzheimer) este un derivat sintetic al unei substante provenite dintr-o planta africana (Physostigma venenosum).

De asemenea, ghiocelul (Galanthus nivalis) este sursa de galantamina, un alcaloid care poate preveni pierderea functiilor cognitive. "Exista si alte plante care contin aceasta substanta, in timp ce unele specii de salvie, menta si de gentiana ar putea fi interesante in cazurile de Alzheimer", explica dr. Kurt Hostettmann.

In asteptarea unui medicament care sa vindece aceasta boala, se pot incerca unele plante care mentin sanatatea cognitiva in general.

Despre ginkgo biloba, mai multe studii au evidentiat capacitatea ei de a imbunatati functia cognitiva (atentie, concentrare, invatare), de a preveni deteriorarea in cazul bolii Alzheimer, dar si in dementa vasculara.

"Ginkgo biloba nu este indicata doar persoanelor cu Alzheimer, ci si celor care au o activitate intelectuala importanta (cum ar fi perioada examenelor) si chiar se poate face o cura de una sau doua luni cu aceasta planta. Persoanele care urmeaza tratament cu anticoagulante orale trebuie sa ceara sfatul medicului", afirma dr. Kurt Hostettmann.

De asemenea, ceaiul verde este un bun neuroprotector, imbunatateste memoria si functia cognitiva si ar putea preveni dementa senila, potrivit unor studii.

Si despre rozmarin se stie inca din cele mai vechi timpuri ca este un aliat al bunei functionari a creierului. "Cercetarile recente au aratat ca rozmarinul poate reduce problemele de concentrare si poate preveni bolile degenerative", explica medicul Hostettmann.

Cele mai recente studii au aratat ca rozmarinul poate proteja celulele cerebrale de efectele toxice ale acumularii de beta-amiloid si imbunatateste memoria pe termen scurt si lung. De aceea, este indicata consumarea acestei plante, fie sub forma de condiment, fie ca infuzie.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE