Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

7 modalități prin care îl poți învăța pe cel mic să coloreze

Wednesday, 27 November 2019, 14:57 Sursă: realitatea.net

1. Folosește materiale adecvate

Cei mici nu au forța necesară pentru a apăsa așa cum trebuie pe un creion normal. Astfel este posibil ca după câteva mâzgăleli difuze să se plictisească. Optează mai degrabă pentru niște creioane cerate, ce pot lăsa urme aproape instant pe foaia respectivă. Acestea trebuie să fie micuțe și mai groase, pentru a putea fi ținute bine în mână. Acuarelele sunt, de asemenea, o variantă bună, mai ales că îi și captează foarte bine atenția acest mix de lucru: pensula, apa și culorile.

2. Pictează obiectele culese din natură

Dacă ai adunat ghinde, crenguțe, frunze uscate, castane sau conuri de brad, acum este momentul ideal pentru a începe să le folosești în activitățile cu cel mic. Cu ajutorul unor tuburi de tempera și a unei pensule cu peri moi, le puteți picta împreună.

Astfel, pe o bucată de carton poate crea o „pădure” de conuri în toate nuanțele;

Pe crenguțele colorate poate prinde, cu ajutorul lipiciului, clopoței multicolori din ghinde;

În cazul în care pictezi o frunză și imprimi modelul pe o foaie, va ieși o imagine superbă, numai bună de transformat în felicitare pentru bunici.

Un alt aspect interesant: nuanțele de tempera pot fi amestecate între ele, dând naștere unor nuanțe deosebite. Tot ce trebuie să faci este să achiziționezi culorile de bază de pe site-uri precum koh-i-noor.ro și să îl lași pe tânăr să descopere cum se formează portocaliul, griul sau rozul.  

3. Planșele de desen cu obiecte de interes

Desenatul în șablon este una dintre cele mai ușoare metode de a atrage copilul spre pictură. Cu atât mai mult cu cât formele sunt unele de care cel mic este pasionat la momentul respectiv. Forme simple precum o floare, o mașină sau un chip de pisica sunt ideale mai ales pentru micuți.

4. Ajuta-te de forme geometrice

Profita de ocazie și arată-i, prin desen, anatomia feței. Desenează-i un cerc și arată-i unde să pună ochii, nasul, gura, urechile, părul. Poți jongla cu formele și astfel va învăța nu numai unde vin ochii și gura, dar și cum să îi deseneze și cum să interpreteze desenul.

Tot cu ajutorul acestui joc, poți învăța copilul mai multe despre emoții. O față poate să fie veselă, una mirată, una tristă sau una curioasă. Mai mult, cu ajutorul celor mai simple forme geometrice, poți face niște desene inspirate care îl vor entuziasma nespus pe cel mic.

Cu un pătrat și triunghi și puțină imaginație poți crea un pește.

Cu ajutorul cercurilor și ovalelor poate lua naștere un cățeluș simpatic.

Un oval poate să devină, fară efort, un micuț pinguin.

5. Cifrele care se transformă

Există tehnici prin care fiecare cifră prinde viață. Un 2 se transformă într-o lebădă, un 3 într-un fluture, 7 devine un șoricel sau 5 un măr. Cu această ocazie cel mic vă va învăța atât cifrele, cât și cum să deseneze ușor obiecte, animale sau personaje.

6. Fiecare activitate la momentul ei

Adaptează așteptările și activitățile după vârstă copilului.

- 1 an și jumătate - descoperă mâzgălitul la întâmplare;

- intre 2 ani și jumătate și 3 ani și jumătate - experimentează mâzgălitul controlat, apoi liniile și simbolurile;

- în jur de 5 ani - va desena imagini ale obiectelor și ființelor;

- după 5 ani - începe să deseneze conform cu realitatea.

7. Trăiește momentul

Desenul trebuie văzut ca pe un moment de calitate petrecut împreună. Mai mult decât atât, acesta poate simboliza, atunci când vorbim de vârste puțin mai înaintate, o modalitate de interpretare a copilului din punct de vedere psihologic. Medicii folosesc de multe ori tehnica desenului pentru a citi un copil și pentru a descoperi care sunt sentimentele și trăirile acestuia. Nu îl certa, nu îl obliga și încearcă să desenezi alaturi de el, chiar dacă pictura nu este punctul tău forte. 

Copiii adoră această activitate. Datorită desenului, cei mici învață o noțiune extrem de importantă pe viitor: luarea deciziilor. Reține însă faptul că fiecare desenează în stilul lui, nu există metoda corecta sau greșită. Ce dacă a ieșit din contur? Laudă-i desenele și apreciază-i eforturile, ajută-l și îndrumă-l. Astfel, intre voi va prinde contur o prietenie frumoasă.  

Sursa foto: pixabay.com

Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE