Ziua Franţei. De unde provine numele oraşului Paris

Tuesday, 14 July 2015, 09:33 Sursă: agerpres.ro

Autor: Realitatea.NET

ZIUA FRANŢEI, 14 IULIE. De la franci, populația care a cucerit în secolul al V-lea teritoriile pe care se află Franța în prezent, provine și numele acestui stat, potrivit www.mae.ro. Franța a fost fondată, propriu-zis, în secolul al IX-lea, odată cu Tratatul de împărțire a imperiului lui Carol cel Mare, însă cel care a reușit să impună un model de putere regală a fost regele Hugo Capet, începând cu secolul al X-lea. Printre reprezentanții de seamă ai dinastiei Capet s-au numărat Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfânt. Secolul al XIV-lea și o mare parte din secolul al XV-lea au fost marcate de războaie și conflicte, precum Războiul de o sută de ani, dar și de epidemii și frământări sociale, menționează același site.

Această perioadă tulbure a fost încheiată odată cu înscăunarea lui Francisc I, în 1515 și a emergenței Renașterii în Franța. Autoritatea regală, pusă în discuție pe durata războaielor religioase (1562-1598), a fost restaurată de Ludovic al XIII-lea, dar mai ales de Ludovic al XIV-lea, care a instaurat puterea absolută a regelui. Dinastia regală a fost înlăturată de revoluția din 1789, odată cu răsturnarea regelui Ludovic al XVI-lea și proclamarea Primei Republici, în 1792. În 1804, Napoleon a instaurat puterea imperială al cărei sfârșit, în 1815, a declanșat o perioadă dominată atât de încercările de restaurare a regalității cât și de revoluții. Sfârșitul celui de-al Doilea Imperiu, în 1870, a marcat revenirea definitivă a regimului republican.

Participantă la Primul Război Mondial, Franța, deși în ruine, a ieșit victorioasă. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus țării, însă, o perioadă întunecată, marcată de colaborarea dintre autoritățile franceze și Germania nazistă. Mișcarea de Rezistență a contribuit la crearea unei noi clase politice, fiind cea care a organizat reconstrucția țării, pe durata celei de-a IV-a Republici. Totodată, a jucat un rol determinant și sub cea de-a V-a Republică, marcată de revenirea pe scena publică și la putere a generalului Charles de Gaulle.

ZIUA FRANŢEI, 14 IULIE. Franța s-a confruntat până în anii '60 cu războaie de independență ale fostelor colonii și cu decolonizarea. Războiul din Algeria a marcat sfârșitul celei de-a IV-a Republici, iar în 1958 o nouă Constituție a proclamat cea de-a V-a Republică.

Capitala Franței este Paris (10.764 mil. locuitori, 2014), iar principalele orașe sunt: Lyon (1.597 mil. locuitori); Marseille-Aix-en-Provence (1.595 mil. locuitori); Lille (1.025 mil. locuitori); Nice-Cannes (961.000 locuitori); Toulouse (926.000 locuitori), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței, fiind, împreună cu suburbiile sale, și capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al țării. Parisul este un important centru cultural, de afaceri și politic al lumii și este renumit pentru arhitectura sa neo-clasică, dar și pentru influența sa majoră în modă, arte și gastronomie, potrivit travelworld.ro. Cunoscut ca ''Orașul Luminilor'', Parisul este considerat unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii.

ZIUA FRANŢEI, 14 IULIE. Numele orașului provine de la denumirea tribului galic Parisii, și, după perioada romană, când s-a numit Lutetia, orașul a început să fie cunoscut sub actualul nume spre sfârșitul Imperiului Roman.

Parisul este situat pe malurile Senei și include două insule locuite (Ile Saint Louis și Ile de la Cite) și câteva dealuri (dintre care cel mai înalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul mării). Orașul este împărțit în 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, în mare, aceleași din 1860, când Napoleon III și prefectul Haussmann au dublat suprafața orașului prin includerea în teritoriul acestuia a zonei dintre centurile de fortificații ale Parisului (printre care și suburbiile Montmartre și Auteuil). În 1929 au fost anexate oficial parcurile împădurite Bois de Boulogne și Bois de Vincennes.

Parisul este un oraș impresionant, plin de zone istorice și culturale, monumente, parcuri de distracții și de recreere. Monumentele și obiectivele turistice din capitala Franței, sunt adevărate simboluri recunoscute în toată lumea.

Turnul Eiffel (300 m), care la sfârșitul secolului al XIX-lea, era cea mai înaltă structură din lume, a fost ridicat cu ocazia Expoziției Universale din 1889, organizată pentru celebrarea centenarului Revoluției Franceze din 1789. Cel care a proiectat turnul a fost un recunoscut constructor de poduri, arhitect, inginer și expert în prelucrarea metalelor, Alexandre-Gustave Eiffel. Vârful Turnului Eiffel poate fi văzut din orice punct al Parisului, menționează site-ul de turism www.tvl.ro. Se estimează că aproximativ 7 milioane de turiști vizitează acest celebru obiectiv turistic.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA