Coronavirus - România: 5467 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Viktor Orban, în corzi. Partidul premierului maghiar, aproape de suspendarea din PPE

Wednesday, 20 March 2019, 09:33 Sursă: REALITATEA.NET

În jur de 261 de delegați ai partidelor membre PPE se reunesc miercuri la Bruxelles, iar în cătarea lor se află Fidesz, partidul premierului maghiar Viktor Orban.

Orban a încasat chiar înainte de reuniune o lovitură de la șefa creștin-democraților germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a spus că Fidesz ar trebui suspendat. 

Tolerat odinioară de mulți lideri conservatori, inclusiv de Angela Merkel, de Jean Claude Juncker sau de liderul PPE, Joseph Daul, Viktor Orban și-a pierdut mare parte din susținere.

Considerat un cal troian al Rusiei în UE, criticat pentru atitudinea sa față de migrație, față de justiția din propria țară, Viktor Orban a umplut paharul prin campania sa publică din Ungaria împotriva lui Juncker, pe care l-a pus alături de o altă țintă, George Soros, pe o scurtă listă a susținătorilor migrației.

Opțiunile lui Orban nu sunt numeroase.

Potrivit Politico, liderii PPE se vor întâlni miercuri cu Orban pentru a-i propune o suspendare din partidul european, cu impunerea a trei condiții.

Orban ar trebui să oprească campania împotriva lui Juncker, să își ceară scuze și să găsească o cale pentru a permite funcționarea la Budapesta a Universității Cetran Europene.

Dacă Orban va respinge această ofertă, PPE ar putea alege să expulzeze Fidesz pur și simplu.

Alegerea nu este una simplă pentru PPE, care va pierde mai multe mandate în alegerile din mai, potrivit sondajelor, și ar avea nevoie de eurodeputații oferiți de Fidesz.

Este și unul dintre motivele pentru care mai multe partide europene nu par dispuse să voteze totuși împotriva lui Orban.

Printre acestea s-ar afla Republicanii, din Franța, și Forza Italia, din Italia.

De partea cealaltă, în tabăra grupărilor europene care vor suspendarea sau expulzarea lui Fidesz se află cel puțin 13 partide din Finalnda, Suedia, Grecia, Belgia sau Luxemburg.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN